DISTRIBUIȚI
YouTube

Turcia rămâne angajată să achiziţioneze sistemul rusesc de rachete S-400, a declarat un parlamentar turc înaintea unui termen limită informal vineri, despre care un oficial american a afirmat că Washingtonul l-a stabilit Ankarei pentru a răspunde la o ofertă rivală a Statelor Unite, informează Reuters, potrivit agerpres.

Stat membru NATO, Turcia a declarat în repetate rânduri că este angajează să cumpere sistemul rusesc de apărare antirachetă, în ciuda avertismentelor Alianţei conduse de SUA că S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare aeriană al NATO.


Citește și: Oficialii cubanezi anunță că SUA pregătesc INVAZIA Venezuelei

Volkan Bozkir, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a parlamentului turc, a spus că Ankara rămâne loială acordului cu Rusia asupra S-400 în condiţiile în care autorităţile turce au nevoie de acest sistem pe fondul preocupărilor de securitate.

„În ceea ce priveşte Patriot (sistemele de rachete n.r.), dacă oportunitatea este la un nivel pe care îl dorim, ne-am exprimat că le-am putea cumpăra şi pe acestea”, a declarat el în timpul unei vizite la Washington, adăugând că relaţiile Turciei cu Rusia şi Statele Unite sunt în egală măsură importante.

„Doar pentru că (…) Rusia are probleme cu o altă ţară despre care ne pasă foarte mult – rezolvarea acestor probleme prin intermediul Turciei nu ar fi corectă”, a adăugat el în faţa reporterilor.

El a spus că Ankara a plătit deja cea mai mare parte a preţului pentru S-400 şi sistemele sunt aşteptate să sosească în noiembrie.

Oficiali americani au declarat că dacă Turcia va continua cu achiziţionarea S-400, Washingtonul îşi va retrage oferta de a vinde un pachet de rachete de 3,5 miliarde de dolari Raytheon Co Patriot.

Citește și: Israelul se opune unei vizite a Consiliului de Securitate în Orientul Mijlociu

Ei au mai spus că aceasta ar periclita achiziţionarea de către Turcia a avioanelor de luptă Lockheed Martin Corp F-35 şi posibil ar avea ca rezultat impunerea de sancţiuni de către Statele Unite.

Oferta oficială a SUA pentru achiziţionarea de către Turcia a sistemelor Patriot expiră la sfârşitul lunii martie, au declarat oficiali americani pentru Reuters, după care ar trebui să fie prezentată o nouă ofertă.

Statele Unite au cerut Turciei să dea cel puţin un răspuns informal până vineri dacă va continua cu achiziţionarea S-400, a declarat un oficial american.