DISTRIBUIȚI
Anadolu

Procurori turci au ordonat arestarea a 70 de ofiţeri ai armatei pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi pe care Ankara îl acuză de orchestrarea unei tentative eşuate de puci în iulie 2016, a relatat vineri cotidianul Milliyet, citat de Reuters, agerpres.

Potrivit publicaţiei, poliţia a lansat simultan operaţiuni în 34 de provincii ale ţării în cadrul unei anchete conduse de procurori ai statului în provincia Konya (centru). Suspecţii au fost vizaţi ca urmare a declaraţiilor unor soldaţi arestaţi anterior pentru presupuse legături cu Gulen.


Citeşte: Ucraina ‘studiază’ acuzaţiile privind finanţarea libiană a Iuliei Timoşenko

Luna trecută, Biroul ONU pentru drepturile omului a afirmat că autorităţile turce au reţinut 160.000 de persoane şi au demis aproape acelaşi număr de funcţionari publici după tentativa eşuată de puci. Printre cei reţinuţi, peste 50.000 au fost puşi formal sub acuzare şi sunt ţinuţi în detenţie în timpul proceselor lor.

Aliaţii occidentali ai Turciei au criticat represiunea. Criticii preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, l-au acuzat că se foloseşte de puciul eşuat ca pretext pentru a reduce disidenţa la tăcere. Ankara susţine însă că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.

Citeşte şi: Scandalul de la Academia Suedeză continuă: Secretarul permanent şi-a dat demisia