DISTRIBUIȚI
Sputnik

Parchetul turc a ordonat marţi arestarea a 176 de militari pentru presupuse legături suspecte cu reţeaua clericului Fethullah Gulen, despre care Ankara susţine că ar fi fost în spatele unei tentative de lovitură de stat în urmă cu trei ani şi jumătate, informează Reuters, citând agenţia turcă Anadolu, potrivit agerpres.

Presupuşi adepţi ai clericului musulman Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, au fost vizaţi de o represiune de proporţii şi continuă după puciul eşuat în iulie 2016, în cursul căruia au fost ucise 250 de persoane. Represaliile împotriva simpatizanţilor pro-Gulen au devenit de atunci o rutină.


Citeşte şi: Americanii slăbesc războiul comercial cu China. Trezoreria a luat o măsură importantă

Ultima operaţiune a poliţiei a fost coordonată din oraşul Izmir, vestul ţării, şi a vizat persoane din 49 de provincii, potrivit Anadolu. Printre cei vizaţi de noul mandat de reţinere se numără 143 de locotenenţi, dintre care 97 în serviciul activ, şi 33 de sublocotenenţi, dintre care 11 în serviciu.

De asemenea, şase piloţi de avioane F-16 erau vizaţi de ordinul de arestare al Parchetului.

Gulen, care trăieşte din 1999 în Pennsylvania (SUA), neagă orice implicare în puciul eşuat.

Citeşte şi: Franţa îşi suplimentează contingentul militar din Sahel

În cadrul epurărilor în masă care au urmat, aproximativ 80.000 de persoane au fost încarcerate în aşteptarea procesului, iar circa 150.000 de funcţionari publici, personal militar şi alţii au fost concediaţi sau suspendaţi de la locul de muncă.

Aliaţii occidentali şi grupurile de apărare a drepturilor omului au criticat amploarea represiunilor, în timp ce Ankara şi-a justificat măsurile ca pe un lucru necesar pentru a răspunde la o ameninţare pentru securitate.