DISTRIBUIȚI
Quatro Strategies & Consulting, LLc

Consiliul Electoral Suprem (YSK) din Turcia a respins luni cererea unor partide de opoziţie de anulare a alegerilor locale din martie în toate cele 39 de districte ale metropolei Istanbul, precum şi a celor legislative şi prezidenţiale de anul trecut, au relatat posturile NTV şi CNN Turk, preluate de Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

YSK a votat în unanimitate (11-0) pentru respingerea contestaţiilor depuse săptămâna trecută de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi de Partidul Iyi (Bun, centru-dreapta).


Citește și : Numărul crimelor din Brazilia a scăzut cu aproape un sfert în primul trimestru al anului

Victoria surprinzătoare a lui Ekrem Imamoglu, candidatul CHP, la o diferenţă de doar 13.000 de voturi, a marcat prima înfrângere la Istanbul în ultimii 25 de ani a partidului islamo-conservator AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan sau a predecesorilor săi islamişti.

Imamoglu a fost declarat primar luna trecută, după mai multe săptămâni de dispute privind rezultatul alegerilor şi o renumărare parţială a buletinelor de vot.

Erdogan şi AKP au cerut anularea alegerilor, invocând presupuse nereguli pe scară largă.

YSK a ordonat lunea trecută că scrutinul pentru postul de primar al Istanbului se va repeta pe 23 iunie, citând nereguli în numirea responsabililor secţiile de vot, dar nu a anulat voturile pentru primarii de districte, consilieri municipali şi districtuali.

Cele două formaţiuni de opoziţie au argumentat că, dacă votul pentru postul de primar, câştigat de candidatul social-democrat, a fost anulat, atunci ar trebui invalidate toate celelalte scrutine de la Istanbul, precum şi alegerile prezidenţiale şi parlamentare, întrucât la toate aceste alegeri ‘au funcţionat aceleaşi legi, aceleaşi reglementări, aceleaşi secţii de vot şi aceleaşi condiţii’.

Citește și : Trump: Cetăţenii americani nu vor plăti taxe mai mari pentru importurile chinezeşti