DISTRIBUIȚI
iapss

Turcia consideră că este tratată incorect şi subiectiv de Uniunea Europeană, a declarat marţi un purtător de cuvânt al guvernului de la Ankara, după raportul anual al Comisiei Europene privind perspectivele de aderare a ţării la UE, informează Reuters, potrivit agerpres.

La încheierea unei reuniuni a cabinetului turc, purtătorul de cuvânt Bekir Bozdag a susţinut că afirmaţiile pozitive din raportul Comisiei nu pot ascunde lipsa de obiectivitate faţă de ţara sa.


Citește și : Fostul procuror general al Albaniei, vizat de o anchetă deschisă pentru spălare de bani

După publicarea raportului, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, a apreciat că Turcia „continuă să se îndepărteze cu paşi uriaşi de Uniunea Europeană, mai ales în domeniile statului de drept şi drepturilor fundamentale”.

Comisia a cerut încetarea stării de urgenţă care îi permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi şi să suspende drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.

Citește și : SUA vrea să creeze o forţă arabă care să înlocuiască prezenţa sa militară în Siria (WSJ)

Raportul nu cere totuşi blocarea negocierilor de aderare cu Turcia, remarcă DPA. France Presse menţionează însă că la prezentarea documentului în Parlamentul European reunit la Strasbourg, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că „nu este momentul pentru deschiderea unui nou capitol de negociere”, deşi „Turcia este un stat candidat, un partener important pentru UE şi un actor cheie”.

Negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană au început în 2005. Până acum au fost deschise 16 din cele 33 de capitole.