DISTRIBUIȚI
Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a joint news conference with Serbian President Aleksandar Vucic (not pictured) during a visit to Belgrade, Serbia September 7, 2022. REUTERS/Marko Djurica

Turcia a condamnat miercuri referendumurile de anexare „ilegitime” ale Rusiei în patru regiuni aflate sub controlul său în Ucraina, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Asemenea fapte împlinite ilegitime nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională”, a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.


Citește și : Charles al III-lea vrea o ceremonie de încoronare mai modestă decât cea a mamei sale

Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, care a avut loc în primele luni ale unui conflict mocnit care a izbucnit în 2014 şi a culminat cu intervenţia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care întreţine relaţii cu Kievul şi Moscova, a încercat să deschidă discuţii şi să ajungă la un armistiţiu, până în prezent fără succes.

Citește și : Papa Francisc denunţă ‘monstruozităţile’ şi ‘cadavrele torturate’ din Ucraina

Însă decizia Rusiei de a organiza în curând referendumuri privind anexarea teritoriilor cucerite şi de a mobiliza parţial rezerviştii marchează o agravare a conflictului.

Marţi, preşedintele Erdogan le-a declarat liderilor mondiali reuniţi la Naţiunile Unite la New York că Moscova şi Kievul au nevoie de ajutor pentru a găsi o „rezolvare demnă” a crizei.