DISTRIBUIȚI
hurriyetdailynews.com

Turcia a comemorat duminică sângeroasa tentativă de lovitură de stat de acum doi ani ce a avut ca scop înlăturarea de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a condus ulterior o ripostă implacabilă şi a fost reales recent, cu prerogative sporite, informează AFP, conform agerpres.

„Nu vom uita ziua de 15 iulie (2016) şi nu vom permite să fie uitată”, a declarat Erdogan, în timpul unui dejun, la Ankara, cu rudele celor circa 250 de victime ale puciului ratat, după o ceremonie religioasă la o moschee din capitala Turciei.


Citește și : Spaţiul european Schengen „începe să dispară” sub presiunea imigraţiei

Erdogan urma să se deplaseze spre seară la Istanbul pentru a pronunţa un discurs, la orele 18:00 GMT, în apropierea unui pod ajuns sub controlul puciştilor şi unde au fost ucişi zeci de civili care încercau să-i alunge.

În întreaga ţară, turcii au vizitat mormintele victimelor puciului, în timp ce posturile de televiziune au difuzat imaginile cele mai de impact ale nopţii dintre 15 şi 16 iulie, precum şi apelul la rezistenţă lansat de Erdogan.

Citește și : Aproape două treimi dintre germani îl consideră pe Trump o mai mare ameninţare la pacea mondială decât Putin (sondaj)

La doi ani după ce a fost martorul celei mai violente forme de contestare a puterii sale, Erdogan, care conduce Turcia din 2003, pare mai puternic ca oricând. El a fost reales luna trecută pentru un nou mandat de cinci ani, cu prerogative mult întărite, după o reformă constituţională controversată.