DISTRIBUIȚI
dpa

Cinci responsabili ai unei companii miniere au fost condamnaţi miercuri la închisoare în legătură cu accidentul din 2014 soldat cu 301 de morţi într-o mină din vestul Turciei, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Directorul general al Soma Holding, Ramazan Dogru, şi directorul tehnic Ismail Adali au fost condamnaţi la 22 de ani şi şase luni de închisoare fiecare, iar Can Gurkan, directorul executiv al companiei, la 15 ani. La rândul lor, supervizorul tehnic Ertan Ersoy şi directorul de operaţiuni Akin Celik au primit câte 18 ani şi nouă luni închisoare.


Citeşte şi: SUA deschid o nouă linie a frontului în războiul comercial cu China

Şedinţa tribunalului din provincia vestică Manisa a trebuit suspendată ulterior din cauza tensiunilor, a relatat agenţia Anadolu.

Avocaţii acuzării au părăsit sala în urma anunţării primelor sentinţe, după ce aceştia ceruseră în mod repetat închisoarea pe viaţă pentru 11 din cei peste 40 de acuzaţi din proces. Membri ai familiilor celor ucişi au protestat zgomotos în afara tribunalului.

Citeşte şi: Condamnat pentru genocid, Ratko Mladic acuză NATO că i-a distrus ţara

Catastrofa din mai 2014 de la mina din districtul Soma, în provincia Manisa, a fost cel mai grav accident minier din istoria Turciei. Alte peste 160 de persoane au fost rănite în explozia urmată de un incendiu dintr-o mină de cărbune.

După tragedie, compania Soma a fost acuzată de neglijenţă, iar guvernul a fost acuzat la rândul său că a permis perpetuarea unor standarde de siguranţă necorespunzătoare.