DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Cetăţeanul german judecat în Turcia pentru presupuse insulte aduse preşedintelui Recep Tayyip Erdogan va fi eliberat şi se va putea întoarce în Germania, a decis joi un tribunal turc, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Procesul va continua în pofida eliberării sale, a declarat avocatul bărbatului, Erdal Gungor. O nouă înfăţişare a fost programată pentru data de 9 aprilie.


Citește și : SUA au dispus suspendarea tuturor zborurilor interne şi internaţionale cu avioanele de vânătoare F-35

Bărbatul, arestat în timp ce se afla în vacanţă în Turcia, este acuzat că l-a insultat pe Erdogan pe Facebook în 2014 şi 2015. Numit Huseyin M., în conformitate cu legile germane de confidenţialitate, bărbatul neagă că ar fi autorul postărilor critice de pe Facebook şi susţine că i-ar fi fost spart contul de pe reţeaua socială.

La momentul postărilor în 2014, Erdogan deţinea încă funcţia de premier, motiv pentru care bărbatul este acuzat de ‘insultarea unui oficial public’ în unul din cazuri şi de ‘insultarea preşedintelui’ în altul.

Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea fi condamnat până la şase ani de închisoare.

Consulul Germaniei în Turcia a fost şi el prezent la proces.

Guvernul german a cerut în mod repetat eliberarea cetăţenilor săi reţinuţi în Turcia. Arestarea jurnalistului germano-turc Deniz Yucel în februarie 2017 a reprezentat un motiv important al disensiunilor dintre Berlin şi Ankara, ale căror relaţii au devenit din ce în ce mai tensionate în urma tentativei de lovitură de stat din iulie 2016 din Turcia.

Deniz Yucel, corespondent al ziarului german Die Welt, a fost eliberat din închisoare în februarie 2018 după ce a stat un an în spatele gratiilor pentru acuzaţii legate de terorism.

Citește și : Toată lumea plăteşte pentru eşecul în abordarea foametei în Siria, afirmă preşedintele Programului Alimentar Mondial

Înainte de proces, avocatul lui Huseyin M. s-a plâns de condiţiile în care clientul său a fost reţinut, spunând că acesta se află într-o celulă supraaglomerată.

‘Deţinuţii dorm pe jos. Clientul meu nu are nici măcar o pernă’, a spus avocatul.