DISTRIBUIȚI
wikipedia

Un tribunal din Turcia a respins marţi ordinul de rejudecare a unui parlamentar din principala formaţiune de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), menţinând astfel sentinţa de 25 de ani de închisoare dictată contra politicianului în luna iunie, transmite agerpres .

Enis Berberoglu a devenit un simbol pentru cei peste 50.000 de oameni arestaţi de autorităţile turce după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.


În luna iunie, judecătorii au decis că Enis Berberoglu se face vinovat de spionaj militar pentru că i-a furnizat ziarului de opoziţie Cumhurriyet o înregistrare video care arăta că serviciile secrete turce au fost implicate în transferul de arme în Siria.

În semn de protest faţă de pedeapsa dictată contra lui Berberoglu în vara acestui an, preşedintele CHP, Kemal Kiliçdaroglu, a condus un ‘marş pentru justiţie’ pe lungimea celor aproape 450 de kilometri dintre Ankara şi Istanbul.

Enis Berberoglu a fost primul parlamentar CHP încarcerat de la lansarea campaniei regimului Erdogan de reprimare a opozanţilor, în urma tentativei de lovitură de stat din vara anului trecut.

Peste 150.000 de persoane, printre care profesori, cercetători şi avocaţi, au fost concediate sau suspendate din funcţie după puciul eşuat din iulie 2016. Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gulen, care trăieşte într-un exil autoimpus în statul american Pennsylvania din 1999, că a organizat tentativa de lovitură de stat.