DISTRIBUIȚI
tass

Turcia a cerut luni Israelul „să înceteze atacurile” împotriva palestinienilor la Ierusalim, după noi confruntări violente care au făcut sute de răniţi pe Esplanada Moscheilor, informează AFP, potrivit agerpres.

„Israelul trebuie să înceteze să atace palestinieni la Ierusalim şi (trebuie) să împiedice ocupanţi şi colonişti să intre în Sfânta Moschee (Al-Aqsa)”, a susţinut pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin, punând pe seama autorităţilor israeliene „întreaga responsabilitate pentru violenţe”. „Lumea trebuie să acţioneze pentru a pune capăt acestei agresiuni israeliene interminabile împotriva civililor neînarmaţi pe propriul lor pământ”, a adăugat el.


Citeşte şi: Protestele violente din Ierusalim AMÂNĂ o decizie-cheie în justiţie – Black News

Directorul pentru comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a mers şi mai departe şi a îndemnat comunitatea internaţională „să pună Israelul la punct”. „Lansăm un apel către lumea musulmană: este timp să spunem ‘stop’ atacurilor laşe şi tiranice ale Israelului (…). Fie ca tiranii să ardă în focurile iadului!”, a adăugat el pe Twitter.

Sute de palestinieni au fost răniţi luni în timpul unor noi confruntări cu poliţişti israelieni pe Esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est, după un weekend de violenţe în Oraşul Sfânt, potrivit surselor palestiniene în domeniul securităţii.

Reizbucnirea violenţelor a coincis cu „Ziua Ierusalimului”, ce marchează, potrivit calendarului ebraic, cucerirea Ierusalimului de Est de către statul israelian.

Vineri seara, peste 200 de persoane, majoritatea palestinieni, au fost rănite în confruntări cu poliţişti pe Esplanada Moscheilor. Sâmbătă şi duminică, liniştea a revenit pe esplanadă, însă ciocnirile dintre palestinieni şi poliţişti israelieni au continuat în alte sectoare din Ierusalimul de Est, făcând în total peste 100 de răniţi palestinieni, potrivit Semilunii Roşii palestiniene.

Citeşte şi: BOMBĂ într-un autobuz plin cu oameni! Cel puţin 11 persoane au murit – Black News

În urma acestor violenţe, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat sâmbătă Israelul drept „stat crud şi terorist”.

Sute de persoane au manifestat în susţinerea palestinienilor duminică seara lângă consulatul israelian din Istanbul, în pofida unui lockdown instituit în Turcia pentru oprirea răspândirii pandemiei de coronavirus.