DISTRIBUIȚI

Ankara a cerut joi seară Consiliului Europei să se abţină de la orice decizie împotriva sa, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, în timp ce Turcia este ameninţată cu o sancţiune rară pentru reţinerea fără proces a cunoscutului om de afaceri turc şi filantrop Osman Kavala, relatează AFP, potrivit agerpres

Într-un comunicat, ministerul cere instituţiei europene să renunţe la ”orice amestec” în sistemul judiciar turc.


Citește și : Emiratele Arabe Unite sărbătoresc 50 de ani de la crearea ca stat

Comitetul ministerial al Consiliului Europei, reunit de marţi la Strasbourg (Franţa), urmează să se pronunţe vineri asupra unei posibile proceduri de infringement împotriva Ankarei, care a refuzat să-l elibereze pe Osman Kavala.

Cunoscutul om de afaceri turc, încarcerat de patru ani fără să fi fost judecat, va rămâne în detenţie cel puţin până la o viitoare audiere, prevăzută la jumătatea lunii ianuarie, a dispus vinerea trecută un tribunal din Istanbul.

Citește și : Este OFICIAL! Sebastian Kurz iese pe uşa din dos a politicii austriece

Personalitate marcantă a societăţii civile, Osman Kavala, acuzat de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că ar fi căutat să destabilizeze Turcia, riscă o condamnare la închisoare pe viaţă.

Consiliul Europei a ameninţat în septembrie Ankara cu sancţiuni care ar putea fi luate în cursul viitoarei sale sesiuni, dacă opozantul nu va fi pus în libertate până atunci.