DISTRIBUIȚI
Hürriyet

Poliţia turcă l-a arestat miercuri pe celebrul predicator creaţionist şi vedetă a micului ecran Adnan Oktar, dar şi circa zece din adeptele sale, pentru suspiciuni de fraudă, corupţie şi agresiuni sexuale, au relatat media, citate de AFP, conform agerpres.

Figură controversată în Turcia, Oktar (62 de ani), celebru sub pseudonimul Harun Yahya, a devenit cunoscut marelui public datorită emisiunii sale la canalul de televiziune online A9, unde prezenta programe înconjurat de femei. Puternic machiate şi îmbrăcate sumar, femeile erau supranumite ”pisicuţe” de către prezentator.


Citește și : Un important disident chinez a fost condamnat la 13 ani de închisoare

Oktar a fost plasat în detenţie la Istanbul, în cadrul unei anchete întreprinse de unitatea pentru infracţiuni financiare a poliţiei, după emiterea a 235 de mandate de arestare, a anunţat agenţia turcă de presă Anadolu. Bunurile sale şi cele ale altor persoane vizate de mandatele de arestare au fost confiscate.

Dintre mandate, 106 sunt în cazul unor femei şi au fost emise în provinciile Istanbul, Ankara, dar şi în Mugla şi Antalya (sud), şi le-ar putea viza pe acele ”pisicuţe”.

În timp ce operaţiunile erau în curs de desfăşurare, procurorul din Istanbul a indicat într-un comunicat, citat de cotidianul Hurriyet, că Oktar a fost arestat după ce a încercat să fugă.

Cu sprijinul unor elicoptere, poliţia a arestat alte 79 de persoane în cinci provincii turceşti, potrivit ziarului.

Adnan Oktar a devenit celebru în străinătate după publicarea unui ”Atlas al creaţiei”, o carte cu 770 de pagini în care el respinge teoriile evoluţioniste.

În anii ’90, când conducea o sectă, numeroase scandaluri sexuale în care era implicat au ţinut prima pagină a ziarelor şi i-au conferit o primă formă de notorietate.

El a fost urmărit în justiţie pentru ”asociere cu răufăcători”, dar a fost dezincriminat după mai bine de zece ani de proceduri.

Citește și : Bulgaria: Optsprezece cetăţeni străini, condamnaţi pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei cu România

În februarie anul acesta, între el şi şeful pe probleme religioase din Turcia, Ali Erbas, a izbucnit ”un război al cuvintelor”, după ce Erbas a afirmat că telepredicatorul ”şi-a pierdut probabil echilibrul moral”.

În aceeaşi lună, autoritatea din domeniul audiovizualului din Turcia, RTUK, a ordonat de cinci ori încetarea difuzării unor programe ale lui Oktar, care ”încalcă egalitatea dintre bărbaţi şi femei şi le înjoseşte pe femei”, şi i-a aplicat o amendă.