DISTRIBUIȚI
BBC.com

Comitetul pentru politică monetară al Băncii Naționale a Turciei, condus de guvernatorul Murat Cetinkaya, a majorat joi rata dobânzii la operațiunile repo (la o săptămână) cu 6,25 puncte procentuale, până la 24%, fapt ce a dus la o apreciere a lirei turcești la peste 3%, relatează Bloomberg, potrivit mediafax.

Majorarea de joi reprezintă cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii de referință de când Recep Tayyip Erdoğan a venit la putere, în urmă cu 15 ani, și depășește prognozele specialiștilor, care se așteptau la o majorare cu 3,25 puncte procentuale.


Citește și : Franţa avertizează în legătură cu riscul unor crime de război în Siria

Decizia băncii a fost anunțată la doar câteva ore după ce președintele Turciei a emis un ordin care prevede că vânzările de proprietăți și acordurile de închiriere să fie realizate doar în lire turcești, conform presei internaționale. Independența politicii monetare a fost pusă în discuție, deoarece Erdoğan a promis în campania electorală din acest an să-și asume un rol mai important pentru a reduce ratele dobânzilor, reamintește Bloomberg. „Turcii tocmai și-au dat șansa de a menține lira și de a recâștiga încrederea pieței”, a declarat analistul BlueBay Asset Management, Tim Ash.

De altfel, Banca Centrală a Turciei a motivat decizia prin nevoia de a „genera un trend mai semnificativ de rebalansare a activităţii economice”. Lira turcească s-a apreciat joi cu 3,36% faţă de dolar, ajungând la un nivel de 6,131, în comparaţie cu valoarea de 6,344 înregistrată miercuri la închidere.

La jumătatea lunii august, Turcia a crescut taxele vamale pentru unele importuri din Statele Unite, precum cele de tutun, orez, automobile, alcool, cărbune şi cosmetice. În cazul alcoolului, taxele vamale au fost majorate la 140%, în cel al automobilelor la 120%, iar în cel al tutunului la 60%.

Citește și : Spania: Premierul Pedro Sanchez neagă acuzaţiile de plagiat care i se aduc

De asemenea, Erdoğan a susținut boicotarea produselor electronice americane, acuzând Statele Unite că ar fi declanşat un „război economic” împotriva Turciei. Erdoğan a mai avertizat şi că este pregătit să colaboreze cu Federaţia Rusă, cu China şi Iran pentru stabilizarea lirei turceşti. Nu în ultimul rând, preşedintele turc a ameninţat cu reformarea sistemului de alianţe pe care Turcia îl are şi a exlus ideea unui ajutor extern.