DISTRIBUIȚI
Al-Jazeera

Turcia a avertizat joi că referendumul asupra independenţei Kurdistanului irakian, preconizat să aibă loc la sfârşitul lunii septembrie, „va avea un preţ”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Insistenţa (oficialilor kurzi) de a organiza acest referendum în pofida tuturor sfaturilor prietenoase va avea un preţ”, a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat, îndemnând autorităţile de la Erbil – capitala Kurdistanului irakian – să renunţe la această „abordare greşită”.


Referendumul este prevăzut pentru 25 septembrie în această regiune din nordul Irakului, care beneficiază din 1991 de o autonomie care s-a extins de-a lungul anilor.

Turcia, care se confruntă cu tendinţele separatiste ale kurzilor în sud-estul teritoriului său, se opune ferm organizării acestui referendum.

Citeşte şi: O organizaţie nord-coreeană cere ca SUA să fie ‘OMORÂTE în BĂTAIE’, precum ‘CÂINII TURBAŢI’

În comunicatul său, Ministerul de Externe turc salută votul de marţi al parlamentului irakian împotriva acestui referendum.

Parlamentul local din Kurdistan, care nu s-a mai întrunit de peste doi ani, se va pronunţa vineri cu privire la organizarea acestui referendum, anunţat în iunie de liderul regiunii autonome, Masoud Barzani.

Oficialii kurzi au afirmat că o victorie a taberei „Da” nu va conduce imediat la anunţarea independenţei, ci le-ar permite ca pe o poziţie întărită să lanseze noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.

Dar opoziţia Turciei faţă de independenţa Kurdistanului irakian este susceptibilă să compromită viabilitatea unui eventual stat kurd.

Kurdistanul irakian obţine principalele venituri din exportul de petrol, printr-o conductă care ajunge în portul turc Ceyhan.