DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat marţi că referendumul pentru independenţa provinciei irakiene Kurdistan poate genera noi conflicte în Orientul Mijlociu, informează Reuters. 

„Noi crize în regiune, cum ar fi tentativele de independenţă, pot aprinde noi conflicte şi de aceea trebuie evitate cu orice preţ. (…) Cerem Guvernului Regional Kurd din Irak să renunţe la paşii în această direcţie”, a spus Erdogan în discursul său la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.


Preşedintele a cerut ajutoare internaţionale mai consistente pentru ţara sa, care găzduieşte milioane de refugiaţi sirieni şi irakieni, relatează DPA. „Nu am primit suficient sprijin din partea comunităţii internaţionale, în special din partea Uniunii Europene”, a susţinut el, arătând că Turcia a cheltuit 30 de miliarde de dolari pentru a ajuta refugiaţii. Erdogan a precizat că UE a achitat doar 820 de milioane de dolari din cele trei miliarde promise pentru 2016 şi 2017.

El a mai adresat ONU un avertisment: dacă greşelile din Siria şi Irak se vor repeta în Libia, „lumea întreagă şi în special Europa vor fi expuse unor ameninţări mult mai mari.”