DISTRIBUIȚI
BBC.com

Autorităţile din Turcia anchetează luni sute de utilizatori de internet pe care îi bănuiesc că ar fi distribuit comentarii „provocatoare” cu privire la subiectul lirei turceşti care cunoaşte o depreciere brutală în utlimele zile, scrie AFP, potrivit news.ro .

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, ministerul de Interne a lansat o anchetă preliminară pentru „346 de conturi pe reţele de socializare” prin care ar fi fost distribuie informaţii „cu scop provocator”.


Citește și : Cuba: Dezbatere publică a proiectului noii Constituţii

Capital Markets Board (CMB) din Turcia a indicat luni într-un comunicat că va dispune urmărirea împotriva oricui distribuie „false informaţii” despre economie.

Lira turcească, care a pierdut de la începutul anului peste 40% din valoarea sa în faţa monedelor euro şi dolar, se confruntă de vineri cu o criză diplomatică cu Statele Unite şi cu neîncrederea pieţelor faţă de politica economică a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

În ciuda amplorii acestei crize monetare, principalele ziare şi posturi de infirmaţie acoperă doar necesarul despre problemele lirei şi reiau în cor elemente din limbajul lui Erdogan care denunţă un „complot” care vizează slăbirea monedei naţionale.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut turcilor vineri să îşi vândă aurul şi dolarii americani în sprijinul monedei ţării, care a scăzut după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat dublarea taxelor pentru importurile de metale din Turcia.

În faţa acestei situaţii, numeroşi turci şi economişti s-au exprimat pe reţelele de socializare pentru a comenta eşecurile lirei. A fost creat un cont special pe Twitter dedicat cursului lirei în faţa dolarului.

Citește și : Premierul irakian şi-a anulat vizita în Iran ‘din cauza calendarului încărcat’

Într-o ţară în care principalele media sunt controlate de oameni de afaceri ai puterii şi unde enciclopedia Wikipedia este blocată de mai bine de un an, reţelele de socializare reprezintă un spaţiu popular în special sub strânsă supraveghere.

Anul acesta, autorităţile turce au oprit mai multe sute de persoane acuzate că ar fi făcut „propagandă teroristă” pe reţelele de socializare pentru că au criticat ofensiva Ankarei contra unei miliţii kurde în nordul Siriei.