DISTRIBUIȚI
REUTERS

Turcia şi Rusia au convenit detaliile unui armistiţiu în regiunea Idlib din Siria, a anunţat vineri ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, care a precizat că de duminică vor începe şi patrule comune de-a lungul unei şosele importante, transmite Reuters, scrie agerpres.

Turcia şi Rusia, care susţin tabere opuse în conflictul din Siria, au convenit în 5 martie încetarea ostilităţilor din nord-estul acestei ţări, după ce escaladarea recentă a violenţelor a dezrădăcinat aproape un milion de oameni şi a adus forţele turce şi ruse aproape de o confruntare. Acordul respectiv a fost respectat în mare măsură, consemnează Reuters.


Citește și : Posibil 100.000 de cazuri de coronavirus în statul american Ohio

Conform înţelegerii l-a care s-a ajuns vineri, după patru zile de negocieri la Ankara, militarii ruşi şi turci vor patrula împreună autostrada M4 care străbate Siria de la est la vest şi vor asigura un coridor de securitate de ambele părţi ale acestei artere rutiere vitale.

Akar a mai precizat că Ankara şi Moscova vor colabora pentru a asigura un armistiţiu durabil şi vor înfiinţa centre comune de coordonare pentru monitorizarea acordului.

Reuters apreciază că armistiţiul răspunde principalelor preocupări ale Turciei: oprirea fluxului de migranţi sirieni şi evitarea altor pierderi de vieţi în rândul militarilor turci, care au suferit deja pierderi (circa 60 de morţi) în regiune. În acelaşi timp, acordul consolidează victoriile recente ale forţelor guvernamentale siriene susţinute de Rusia.

Turcia sprijină rebelii care încearcă să îl răstoarne de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad; posturile de observaţie turce din regiune sunt încercuite de sirieni. Un oficial turc din domeniul securităţii afirmase vineri că aceste posturi vor fi totuşi menţinute şi vor funcţiona în continuare, iar armamentul şi echipamentul greu nu va fi retras de pe poziţiile respective.

Citește și : Premierul spaniol va decreta stare de urgenţă: ‘Ne aşteaptă săptămâni foarte grele’

Ministrul apărării a declarat agenţiei Anadolu, preluate de Reuters, că după semnarea acordului s-au observat deja semne că migraţia dinspre Idlib spre frontiera cu Turcia a încetat.