DISTRIBUIȚI
dw

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a negat, luni după-amiază, că, în efortul de a obţine susţinerea NATO pentru operaţiunile antiteroriste din Siria, ar bloca adoptarea unui plan al Alianţei Nord-Atlantice de apărare a Poloniei şi ţărilor baltice, potrivit mediafax.

Conform unor surse citate de agenţia de presă Reuters, Turcia ar refuza adoptarea unui plan NATO de apărare a ţărilor baltice şi Poloniei până când Alianţa Nord-Atlantică va oferi susţinere suplimentară Ankarei în eforturile de combatere a grupului insurgent kurd sirian Unităţile Populare de Apărare (YPG), considerat de autorităţile turce organizaţie teroristă.


Citește și : Familia jurnalistei Daphne Caruana Galizia cere investigarea premierului maltez Joseph Muscat

Ankara susţine că impasul este generat de retragerea de către Statele Unite a susţinerii pentru un plan separat de apărare a Turciei, prin care ar fi contracarate posibilele atacuri provenind din Siria. Însă Administraţia Recep Tayyip Erdogan afirmă că nu şantajează în niciun fel Alianţa Nord-Atlantică.

„NATO este o instituţie în care Turcia are drepturi depline de veto, atât la nivel politic cât şi militar; există proceduri. Nu există niciun fel de şantaj din partea Turciei, un astfel de lucru este inacceptabil”, a declarat luni după-amiază, sub protecţia anonimatului, un oficial de la Ankara citat de agenţia Reuters.

Anterior, o sursă diplomatică afirmase că Turcia „vrea să ia ostatice ţările est-europene” prin blocarea planificării militare, iar o altă sursă catalogase „perturbator” comportamentul Ankarei.

Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de aprobarea formală de către toate cele 29 de state membre a planului de consolidare a apărării Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei de ameninţările generate de Rusia.

Citește și : Pompeo denunţă continuarea audierilor în Congres în timp ce Trump efectuează deplasări externe

Conform unor oficiali turci, Ankara este „deschisă propunerilor”, iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, încearcă să găsească o soluţie pentru depăşirea tensiunilor cu Turcia.

Relaţiile Turciei cu restul ţărilor din cadrul NATO au devenit tensionate din cauza deciziei Ankarei de a cumpăra sisteme antiaeriene ruse S-400 şi a intervenţiei militare turce în nord-estul Siriei.