DISTRIBUIȚI

Ministerul de Externe turc l-a convocat miercuri pe ambasadorul grec la Ankara pentru a-i prezenta o notă de protest contra încălcărilor apelor teritoriale ale Turciei şi pentru a lansa un avertisment Greciei cu privire la unităţile sale frontaliere, transmite AFP, potrivit agerpres.

MAE de la Ankara i-a solicitat ambasadorului Michael-Christos Diamessis ”ca violările apelor teritoriale turce să înceteze şi ca Grecia să-şi avertizeze unităţile (staţionate) la frontiera terestră”, a declarat o sursă diplomatică turcă pentru AFP.


Citeşte şi: Grecia confirmă primul deces de coronavirus

Turcia doreşte să nu mai staţioneze jurnalişti pe insulele Rhodos şi Lesbos unde ”ei relatează despre situaţia umanitară a solicitanţilor de azil”, a adăugat sursa respectivă, fără a oferi alte detalii.

Relaţiile dintre Atena şi Ankara rămân tensionate după ce la 28 februarie Turcia a anunţat că nu va mai împiedica solicitanţii de azil care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

Anunţul a încurajat mii de persoane să se îndrepte spre frontiera greco-turcă şi să încerce să traverseze Mareea Egee.

Citeşte şi: SUA nu mai lasă picior de european să-i calce pragul

Poliţia greacă a fost desfăşurată pentru a putea ţine sub control peste 35.000 de persoane aflate la frontiera terestră cu Turcia, utilizând gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru dispersarea migranţilor ilegali.

Tensiunile au fost amplificate miercuri de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a declarat că ”nu vede nicio diferenţă între ceea ce au făcut naziştii şi acest imagini provenind de la frontiera greacă”.

Atena a dezminţit folosirea violenţei şi a acuzat Turcia de incitare a oamenilor disperaţi pentru a se lansa în tentative periculoase de a intra în Uniunea Europeană.