DISTRIBUIȚI

Ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik a acuzat vineri guvernul german că încearcă să se folosească de Uniunea Europeană pentru scopurile sale, relatează DPA, conform agerpres.

Omer Celik a afirmat că aceia care solicită ca negocierile de aderare la UE cu Turcia să fie suspendate încearcă să se ‘folosească de Uniunea Europeană pentru a-şi rezolva problemele bilaterale’.


Citeşte şi: Igor Dodon TAIE-N CARNE VIE după ce guvernul de la Chişinău i-a ignorat ordinul

Ministrul turc a cerut nu doar reluarea, ci şi extinderea negocierilor de aderare între UE şi Turcia. El a afirmat că ţara sa este pregătită să discute despre chestiuni precum drepturile fundamentale şi independenţa justiţiei în cadrul acestor negocieri.

Atât cancelarul federal german Angela Merkel, cât şi contracandidatul său principal Martin Schulz au îndemnat, în timpul dezbaterii lor televizate de duminică înaintea alegerilor din 24 septembrie, la suspendarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE.

Citeşte şi: Fosta eminenţă cenuşie de la Casa Albă ‘DEMOLEAZĂ’ Biserica Catolică

Însă, în timpul reuniunii de două zile pe care miniştrii de externe ai ţărilor din UE au avut-o în Estonia, ţară ce deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, mai mulţi miniştri au declarat în mod ferm că încheierea oficială a negocierilor de aderare, care ar trebui să fie o decizie unanimă a statelor membre ale UE, nu este o opţiune.

‘Turcii au trecut printr-o perioadă foarte dificilă’, a declarat ministrul de externe britanic Boris Johnson, adăugând că toate ţările din UE sunt serios îngrijorate în legătură cu situaţia privind drepturile omului din această ţară. ‘Nu ar trebui să alungăm Turcia. Aceasta este o ţară de o importanţă strategică pentru noi’, a subliniat Johnson.