DISTRIBUIȚI
Ahval

Erdogan folosește veto contra guvernului suedez pentru că nu a extrădat refugiații kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști, scrie 20 MINUTOS, potrivit RADOR.

Duminica aceasta președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a anunțat că intenționează să separe procesul de aderare al Finlandei la NATO de procedura în derulare cu Suedia, practic blocată de la episodul arderii unui exemplar de Coran la Stockholm din această lună.


Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

„O spun de aici: dacă este necesar, putem transmite un mesaj diferit Finlandei. Când vom transmite acest mesaj diferit Finlandei, Suedia va fi șocată”, a spus Erdogan în timpul unui discurs în orașul Bilecik, din nord-vestul țării.

Ankara s-a opus aderării Suediei și Finlandei la NATO, deoarece ambele țări au solicitat acest lucru în urma invadării Ucrainei de către Rusia, susținând că politicile scandinave față de grupurile armate kurde sunt contrare intereselor de securitate ale Turciei.

El a criticat în special Suedia pentru că a permis demonstrații ale susținătorilor milițiilor kurde din Siria sau ale gherilelor kurde din Turcia și pentru că nu a extrădat oamenii pe care Ankara îi consideră a fi criminali fugari, dar care au cerut azil politic în Suedia.

„Am spus: Uite, dacă vreţi să intraţi în NATO, trebuie să ne returnaţi aceşti terorişti. Dacă nu-i extrădaţi pe aceşti terorişti, când v-am dat o listă de 120 de persoane, atunci ne pare rău”, a spus Erdogan.

„Desigur, ei spun că au făcut asta sau asta, că au schimbat Constituția, dar râd de noi. Nu cunosc Turcia. Ei cred că este ca Turcia de acum 20, 30 sau 40 de ani și nu este aşa”, a adăugat liderul turc.

Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

El a avertizat Finlanda „să nu facă aceleași greșeli” pentru a conta pe aprobarea Turciei.

Încă de la început, Ankara a precizat că nu are reproșuri fundamentale pentru Helsinki, deși până acum era de așteptat ca procesul să fie simultan pentru ambele țări scandinave și au avut loc mai multe întâlniri trilaterale.