DISTRIBUIȚI

Turcia şi Egipt au reluat ‘contactele diplomatice’ pentru prima oară după ruperea relaţiilor în 2013, după destituirea preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, a declarat ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu, potrivit AFP, potrivit agerpres.

‘Avem contacte cu Egiptul la nivelul serviciilor de informaţii şi al ministerele de Externe. Au debutat contacte la nivel diplomatic’, a afirmat Cavusoglu, citat de agenţia Anadolu.


Citește și: Emiratele Arabe Unite vor investi 10 miliarde de dolari în Israel

Reluarea relaţiilor are loc ‘puţin câte puţin’ şi urmând o ‘foaie de parcurs’, a indicat ministrul.

‘Nu au existat precondiţii din partea egiptenilor. Nici noi nu am formulat. Dar, atunci când relaţiile au fost întrerupte vreme de ani, nu este uşor să acţionezi ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat’, a adăugat el.

În ultimele săptămâni, Ankara şi-a înmulţit declaraţiile binevoitoare faţă de Cairo.

La începutul lunii martie, şeful diplomaţiei turce s-a declarat ‘pregătit’ să negocieze un acord de delimitare maritimă cu Egiptul în Mediterana de Est, bogată în hidrocarburi.

Relaţiile dintre Ankara şi Cairo s-au tensionat puternic după destituirea în 2013 a primul preşedinte democratic ales al Egiptului, Mohamed Morsi, provenit din rândul Frăţiei musulmane şi sprijinit de Turcia.

Citește și: UE denunță reforma electorală din Hong Kong și amenință Beijingul cu noi sancțiuni

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a numit de mai multe ori ‘pucist’ pe actualul său omolog egiptean Abdel Fattah al-Sissi, dar în ultimele luni a pus surdină acestor critici.

În august 2020, Egiptul şi Grecia au semnat un acord de delimitare a frontierelor lor maritime, pe fondul unei crize între Ankara şi Atena pe tema hidrocarburilor din Mediterana de Est, acord ce a provocat furia Ankarei.