DISTRIBUIȚI
Sabah

Turcia a numit în noaptea de vineri spre sâmbătă un ambasador în Israel după o absenţă de patru ani, ultima etapă a reluării complete a relaţiilor diplomatice între cele două ţări, anunţată în august, potrivit AFP, scrie agerpres.

Sakir a-zkan Torunlar, diplomat experimentat care a fost consul general al Turciei la Ierusalim între 2010 şi 2014, a fost numit ambasador al Turciei în Israel prin decret prezidenţial, a anunţat presa turcă.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

După mai multe luni de încălzire a relaţiilor, cele două ţări anunţaseră în august restabilirea completă a relaţiilor lor diplomatice şi revenirea ambasadorilor la post.

Israelul numise un ambasador la Ankara în septembrie.

Relaţiile între cele două ţări se tensionaseră în 2010 după asaltul sângeros al forţelor israeliene împotriva navei turceşti Mavi Marmara, care încerca să aducă ajutoare în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană aflată sub blocadă israeliană şi controlată de islamiştii din mişcarea Hamas.

În mai 2018, după moartea a 50 de palestinieni ucişi de armata israeliană în Fâşia Gaza, Turcia îşi rechemase ambasadorul de la Tel Aviv şi îl expulzase pe ambasadorul israelian la Ankara, precum şi pe consulul general israelian din Istanbul. Israelul a ripostat prin expulzarea consulului general turc din Ierusalim.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis de altfel o scrisoare de felicitare lui Benjamin Netanyahu după victoria acestuia în alegerile legislative israeliene din 1 noiembrie, au anunţat joi serviciile fostului premier israelian.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

Erdogan, susţinător fervent al cauzei palestiniene, a criticat în trecut politicile israeliene desfăşurate de guvernele conduse de Netanyahu (1996-1999 şi 2009-2021) faţă de palestinieni.