DISTRIBUIȚI
BBC.com

Turcia a majorat de la 0,2% la 1% taxa percepută la achiziţionarea de valută, o măsură menită să reducă efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra lirei turceşti, a anunţat duminică Gazeta Oficială a ţării, transmit Bloomberg şi Reuters, scrie agerpres.

Reglementarea, publicată în 23 martie, prevede că majorarea taxei pe tranzacţiile bancare şi cele de asigurări (BSMV) va fi aplicată la achiziţiile individuale de valută şi de aur. Taxa nu se va aplica pe piaţa interbancară, la operaţiunile de creditare, la achiziţiile de valută ale Ministerului de Finanţe din Turcia, şi exportatorilor sau celor care plătesc împrumuturi în valută.


Citește și : Consilierul premierului Boris Johnson nu va demisiona după ce a încălcat regulile de izolare

O taxă de 0,1% a fost pentru prima dată aplicată în mai 2019 şi apoi a fost majorată la 0,2% deoarece autorităţile încearcă să descurajeze aşa numita tendinţă de dolarizare – achiziţionarea de dolari şi alte valute solide de către cetăţenii turci.

Această majorare a taxei este cea mai recentă încercare a autorităţilor de la Ankara de a stabiliza lira turcească, care anul acesta s-a depreciat cu 13%. La începutul lunii mai moneda Turciei se depreciase la nivelul record de 7,25 lire/USD, pe fondul temerilor investitorilor privind imposibilitatea Băncii Centrale de a apăra lira turcească.

Sâmbătă, numărul de cazuri de COVID-19 a ajuns la 155.686 în Turcia, iar numărul de decese este de 4.308. Autorităţile de la Ankara au adoptat măsuri din ce în ce mai stricte pentru a stopa răspândirea epidemiei.

Citește și : Noi proteste în Hong Kong