DISTRIBUIȚI
Sputnik

Turcia a echipat mai multe grupări de rebeli din Siria, pentru le ajuta să facă faţă ofensivei guvernamentale sprijinite de Rusia, au declarat sâmbătă agenţiei Reuters oficiali de rang înalt din opoziţie şi surse din rândul rebelilor, potrivit agerpres.

Rusia susţine ofensiva aeriană şi terestră a armatei siriene pentru redobândirea controlului asupra ultimului mare teritoriu controlat de rebeli în nord-vestul Siriei. Preşedintele Bashar al-Assad a lansat asaltul luna trecută, susţinând că rebelii au încălcat armistiţiul în vigoare şi declanşând exodul civililor, prin bombardamentele de la Idlib şi din împrejurimi. Ofensiva constituie cea mai puternică escaladare din ultimul an a conflictului între regimul de la Damasc şi inamicii acestuia din Idlib.


Citește și : Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării cere Moscovei să elibereze marinarii ucraineni luaţi prizonieri în Strâmtoarea Kerci

Guvernul de la Ankara a intensificat în ultimele zile aprovizionarea rebelilor, după eşecul eforturilor de a convinge Moscova, în cadrul unui grup de lucru comun, să pună capăt intensificării luptelor, pentru a evita un aflux sporit de refugiaţi în Turcia, afirmă doi opozanţi. Turcia şi-a manifestat astfel, potrivit unui lider rebel, intenţia de a-şi menţine influenţa în nord-vestul Siriei, unde şi-a suplimentat prezenţa armată în mai multe baze stabilite conform acordului cu Rusia pentru reducerea intensităţii conflictului.

Vineri noaptea, un convoi militar turc a sosit la o bază din provincia nordică Hama, în apropiere de localitatea Jabal al Zawiya, controlată de rebeli şi atacată de câteva săptămâni de aviaţia militară rusă şi siriană, afirmă un rebel şi un martor ocular. O personalitate a opoziţiei a dezvăluit că pentru recucerirea oraşului Kfar Nabouda, un obiectiv strategic, rebelii au primit zeci de vehicule blindate, lansatoare de rachete Grad, rachete antitanc şi rachete ghidate prin cablu.

Citește și : Vulcanul Agung a erupt din nou; traficul aerian în zona insulei Bali a fost perturbat temporar

Un purtător de cuvânt al Frontului Naţional de Eliberare, susţinut de Turcia, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aprovizionarea recentă. El a declarat că rebelii dispun de un arsenal consistent, de la arme antitanc la vehicule blindate, precum şi de „sprijin material şi logistic de la fraţii noştri turci”.