DISTRIBUIȚI

Turcia a demis 259 de oficiali locali pentru presupuse legături cu grupuri teroriste sau comportament necorespunzător, a anunţat luni guvernul de la Ankara, o decizie despre care opoziţia pro-kurdă a afirmat că are drept scop să ajute partidul AKP la guvernare înaintea alegerilor locale din 2019, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialii aleşi, cunoscuţi sub numele de ‘muhtari’, au puteri administrative reduse în Turcia. Deşi nu sunt membri oficiali ai vreunei formaţiuni politice, ei au influenţă în luarea deciziilor în satele şi districtele locale.


Citește și : Germania: Migraţia netă a scăzut în 2017

Oficialii au fost demişi în cadrul unei investigaţii, a anunţat Ministrul de Interne, adăugând că ei sunt suspectaţi de legături cu grupuri care ameninţă securitatea Turciei sau de comportament neadecvat în îndeplinirea sarcinilor.

Un parlamentar din cadrul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP, pro-kurd) a declarat că decizia este cea mai recentă încercare a partidului de guvernământ al preşedintelui Erdogan de a reduce influenţa HDP în sud-estul Turciei, cu populaţie majoritar kurdă.

Citește și : Australia intenţionează să recunoască oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului

Circa 94 din cele 102 municipalităţi cu populaţie majoritar kurdă sunt în prezent administrate de mandatari şi nu de primari aleşi. Autorităţile au înlăturat de la putere aceşti primari, aleşi la ultimele alegeri municipale în 2014, în cadrul mişcării de represiune lansată de Ankara după lovitura de stat eşuată din 2016.