DISTRIBUIȚI
Middle East Eye

Autorităţile turce au declanşat miercuri acţionarea în justiţie a 78 de persoane acuzate de ‘propagandă’ pe internet împotriva ofensivei militare în Siria, iar responsabilul ediţiei online a unui cotidian de opoziţie a fost arestat joi, transmite AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat emis miercuri, poliţia turcă a anunţat că ‘au fost deschise proceduri penale împotriva a 78 de indivizi care au făcut propagandă teroristă’.


Citește și : UE transmite Londrei că trebuie să facă mai multe concesii pentru un acord Brexit în ultimul moment

‘Vom continua lupta împotriva infracţiunilor şi a infractorilor în orice domeniu, precum şi în mediul virtual’, se mai spune în comunicat.

Joi, conducerea cotidianului Birgün a anunţat că ‘responsabilul site-ului, Hakan Demir, a fost plasat în detenţie după ce a fost arestat la locuinţa lui dimineaţa devreme’.

‘Credem că arestarea este legată de informaţiile publicate pe site-ul nostru’, adaugă sursa citată.

Această nu precizează ce articole ar putea fi vizate, însă cotidianul a fost puternic criticat miercuri după ce a publicat o informaţie potrivit căreia loviturile întreprinse de armata turcă în Siria s-au soldat cu moartea unor civili, fapt dezminţit de Ankara.

Birgün este un mic cotidian de stânga care are cu regularitate probeleme cu justiţia turcă.

Turcia a lansat miercuri o operaţiune militară în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţia a poporului (YPG), pe care o consideră ‘teroristă’, dar care este susţinută de ţările occidentale.

Citește și : Trump califică drept ‘patetică’ declarația lui Biden privind destituirea președintelui SUA

În timpul unei precedente ofensive împotriva YPG, autorităţile turce au arestat câteva sute de persoane acuzate de ‘propagandă teroristă’ pe internet.

Organizaţii neguvernamentale denunţă în mod repetat erodarea libertăţii presei şi de exprimare în Turcia sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, mai ales după tentativa de puci din iulie 2016.