DISTRIBUIȚI
Anadolu

Poliţia turcă a reţinut 47 de persoane suspectate de legături cu cei care au orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016, înaintea alegerilor de duminică, a anunţat CNN Turk, potrivit Reuters, potrivit news.ro.

Operaţiunea poliţiei, care a început marţi, a avut ca ţintă 124 de persoane acuzate că sunt adepţi ai lui Fethullah Gulen, clericul despre care Ankara crede că a orchestrat tentativa de lovitură de stat.


Citește și : Ministrul culturii austriac cere controale mai stricte la frontierele UE

Suspecţii ar fi fost ghizi religioşi pentru personal militar. Operaţiunea s-a axat pe oraşul Konya, dar s-a desfăşurat în peste 30 de provincii.

Duminică, turcii votează într-un dublu scrutin istoric – parlamentar şi prezidenţial – prin care intră în vigoare modificări ale Constituţiei ce transformă ţara dintr-o republică parlamentară într-un regim prezidenţial şi care fie va consolida acapararea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan asupra celor 81 de milioane de locuitori, fie îi va limita ambiţiile politice.

Din 2016, când a avut loc tentativa de lovitură de stat, şi până în prezent, autorităţile au coordonat numeroase operaţiuni împotriva presupuşilor susţinători ai lui Fethullah Gulen. Clericul neagă că ar fi fost implicat în lovitura de stat.

Citește și : Miting pentru un al doilea referendum pe tema Brexit-ului la Londra

În jur de 160.000 de persoane au fost reţinute şi aproape acelaşi număr de oameni au fost concediaţi din rândul funcţionarilor publici de când a avut loc lovitura de stat din 2016, conform Biroului pentru Drepturile Omului al ONU.