DISTRIBUIȚI
Human Rights Watch

Tunisienii ies la vot duminică în cadrul alegerilor prezidenţiale anticipate convocate după ce primul preşedinte ales democratic al ţării, Beji Caid Essebsi, a murit la 25 iulie, cu 5 luni înainte de încheierea mandatului, transmite dpa, potrivit agerpres.

Scrutinul de duminică, la care sunt chemaţi să voteze şapte milioane de alegători, este considerat crucial pentru democraţia acestei ţări marcate de probleme economice şi agitaţie socială.


Citește și : British Airways anulează sute de zboruri din 27 septembrie înainte de următoarea grevă a piloţilor

Este al doilea scrutin prezidenţial democratic după plecarea de la putere a lui Zine el Abidine Ben Ali, care a condus Tunisia cu mână de fier timp de 23 de ani. Îndepărtat de la putere de o revoltă populară care a lansat o tranziţie democratică în ţară şi a marcat începutul „primăverii arabe” în regiune, el a fugit pe 14 ianuarie 2011 în Arabia Saudită, unde locuieşte de atunci cu familia sa. El a fost condamnat în contumacie la închisoare pe viaţă, anul trecut.

Nu mai puţin de 26 de candidaţi îşi dispută voturile alegătorilor. Printre candidaţi se numără ministrul tunisian al apărării Abdelkarim Zbidi, susţinut de Nidaa Tounes, partidul lui Essebsi, premierul Youssef Chahed şi Abdelfattah Morou din partea mişcării islamiste influente Ennahda. Fostul preşedinte Moncef Marzouki şi fostul premier Mehdi Jomaa se numără de asemenea printre candidaţi.

Citește și : Producţia de petrol a Arabiei Saudite, afectată de un atac cu drone lansat de rebelii yemeniţi houthi

La preşedinţia Tunisiei candidează şi mogulul media Nabil Karoui, care a fost arestat în august sub acuzaţia de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Două femei se numără de asemenea printre candidaţi: fostul ministru al turismului Salma Loumi şi politiciana Abeer Mousa, considerată loială autocratului destituit Zine El Abidine Ben Ali.

Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt aşteptate marţi.