DISTRIBUIȚI
Economica.net

Tunisia se află în negocieri cu Bruxellesul pentru un acord cuprinzător în domeniul migraţiei, care să includă cote de migraţie în ţări ale UE pentru cetăţenii săi cu calificări profesionale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Tunis, pentru agenţia dpa, potrivit agerpres.

‘Tunisia preferă un acord cuprinzător cu privire la migraţie’, a precizat Bouraoui Limam.


Citește și : 12 morți și 14 răniți într-un nou atac jihadist în nordul Mozambicului

Guvernul de la Tunis vrea să obţină ‘cote anuale de migraţie organizată’ pentru cetăţenii calificaţi, similar acordurilor bilaterale pe care acest stat le are cu Franţa şi Elveţia, a afirmat el.

‘Vrem să extindem acest plan cu alte ţări precum Germania. Considerăm că este mare nevoie în statele Uniunii Europene de persoane calificate în câteva specializări şi că Tunisia poate avea o cotă’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Tunisia a solicitat de asemenea libertate de circulaţie pentru persoane în regiunea Mediteranei, în special pentru oameni de afaceri, studenţi şi cercetători.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt intervin la o zi după ce şefa guvernului german, Angela Merkel, a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să aibă ca model pentru viitoarele acorduri cu ţările Africii de Nord în materie de migraţie înţelegerea din 2016 cu Turcia.

Ankara a fost de acord să împiedice traversarea teritoriului său de către refugiaţi spre Europa de Vest, în schimbul unui ajutor financiar.

Citește și : Dominic Raab acuză UE că ‘pune frână’ negocierilor privind Brexit

‘Nu avem cunoştinţă de o asemenea măsură în acest moment. Tunisia se opune migraţiei clandestine şi luptă să o combată şi să-şi întărească controlul asupra frontierelor, dar nu este bine echipată’, a menţionat Limam.

Litoralul tunisian este o rampă de lansare pentru mii de migranţi care încearcă să ajungă în Italia. În iunie, o navă cu cel puţin 180 de migranţi s-a scufundat în largul coastelor Tunisiei, numărul victimelor fiind estimat la 112.