DISTRIBUIȚI

Tunisia marchează duminică a şaptea aniversare a revoluţiei sale, care a dat startul Primăverii Arabe, dar nemulţumirea socială rămâne ridicată în această ţară afectată de austeritate şi care se străduieşte să recupereze căderea turismului, provocată de sângeroase atentate jihadiste, transmite AFP.

În dimineaţa zilei de 14 ianuarie 2011, preşedintele tunisian Ben Ali, încolţit, era alungat de la putere în urma Revoluţiei Iasomiei. În acea zi, după 23 de ani de conducere, dictatorul fugea în Arabia Saudită după ce i s-a strigat de către populaţie să plece. El devenea primul lider al unei ţări arabe care părăseşte puterea sub presiunea ‘străzii’, conform agerpres .


O lună mai devreme, un vânzător ambulant, Mohamed Bouazizi, îşi dăduse foc la Sidi Bouzid, punct de plecare al unei mişcări de protest reprimate în sânge, fiind înregistraţi 338 de morţi.

Citește și : Benjamin Netanyahu ,într-o discuție telefonică cu Emmanuel Macron, a pledat pentru modificarea programului nuclear iranian

După şapte ani de la acele evenimente, duminică dimineaţa, mai multe manifestaţii erau programate pentru a aniversa revoluţia în urma căreia numeroşi tunisieni apreciază că au câştigat libertatea, dar au avut de pierdut în ce priveşte nivelul de trai.

Demonstraţii paşnice şi revolte nocturne au avut loc în ultima săptămână în mai multe oraşe din ţară, un protest alimentat de un şomaj persistent – 15% oficial – şi de creşteri de impozite.

În total, 803 persoane au fost arestate, potrivit ministerului de Interne.

Preşedintele tunisian, Beji Caid Essebsi, care s-a întâlnit sâmbătă cu reprezentanţii partidelor guvernamentale, patronatului şi sindicatului UGTT, a recunoscut că „climatul social şi climatul politic nu sunt bune în Tunisia”, asigurând însă că „situaţia rămâne pozitivă”.

„Suntem capabili să stăpânim problemele”, a subliniat el.

El preconizează să viziteze duminică dimineaţa o zonă defavorizată din Tunis, unde au avut loc ciocniri în această săptămână.

Calmul a revenit în întreaga ţară de joi seara.

Tunisia, în dificultate financiară după mulţi ani de stagnare economică, a obţinut un împrumut de 2,4 miliarde de euro pe patru ani de la FMI, în schimbul căruia se angajează la o reducere a deficitului său public şi la reforme economice.

Ca răspuns la nemulţumiri, guvernul de la Tunis a anunţat sâmbătă un pachet de măsuri sociale.

Planul guvernamental de acţiune, de care urmează să beneficieze peste 120.000 de persoane, va costa mai mult de 70 milioane de dinari (23,5 milioane euro), a indicat ministrul pentru Probleme Sociale, Mohamed Trabelsi.

Acesta prevede un ajutor pentru accesul familiilor sărace la locuinţe, măsuri vizând „o asigurare medicală pentru toţi” şi o creştere a alocaţiei sociale pentru familiile nevoiaşe, de la 150 de dinari la 180-210 dinari (60-70 de euro), în funcţie de numărul de copii.