DISTRIBUIȚI
Human Rights Watch

Prim-ministrul tunisian Elyes Fakhfakh a declarat că salariile angajaţilor publici vor fi îngheţate din cauza situaţiei critice a finanţelor publice, înrăutăţită de criza coronavirusului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Măsura ar putea declanşa un conflict cu puternicul sindicat UGTT şi conduce la greve şi proteste.


Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela SE RETRAGE din viitoarele alegeri legislative

Potrivit lui Fakhfakh, guvernul a decis să nu mai apeleze la împrumuturi externe şi ca toate cheltuielile suplimentare să fie finanţate din surse interne.

Tunisia are nevoie de un împrumut suplimentar de 4,5 miliarde de dinari (1,6 miliarde de dolari) din cauza crizei coronavirusului, iar guvernul va încerca să-l obţină de pe piaţa locală, a afirmat prim-ministrul.

‘Datoria externă a atins niveluri periculoase şi se află acum la 60% din PIB, comparativ cu 30% în 2013, şi am decis să nu continuăm pe această cale’, a declarat Fakhfakh într-un interviu duminică la Attessia TV.

Tunisia se aşteaptă la o contracţie economică de 4,3% în acest an, cea mai abruptă de la câştigarea independenţei în 1956.

Veniturile din turism s-au redus cu circa 50% în primele cinci luni faţă de aceeaşi perioadă din 2019, în lipsa turiştilor occidentali.

‘Finanţele publice sunt în stare foarte critică şi nu putem continua cu abordarea de creştere a salariilor’, a spus premierul. Dacă situaţia va continua, guvernul ar putea fi obligat chiar să le reducă, a adăugat el.

Citeşte şi: Talibanii s-au înţeles cu autorităţile afgane să revină la masa negocierilor

Tunisia se află sub presiunea creditorilor internaţionali de a îngheţa salariile în sectorul public – al căror cost a crescut de la 7,6 miliarde de dinari în 2010 la 17 miliarde în 2020 -, ca parte a măsurilor de reducere a deficitului.

UGTT afirmă însă că salariul mediu lunar de circa 250 dolari este unul din cele mai scăzute din lume, mai ales în condiţiile unei rate mari a inflaţiei, care a ajuns la 6,3% în luna mai.