DISTRIBUIȚI

Un vulcan subacvatic din Tonga a erupt sâmbătă, producând un tsunami de 1,2 metri care a lovit câteva insule, din Pacificul de Sud, conform imaginilor apărute în social media, transmite Reuters, potrivit agerpres

Valurile tsunami au fost observate la Nuku?alofa, capitala Tonga, conform datelor oferite de un sistem american de monitorizare a valurilor tsunami.


Citește și :  Islanda va înăspri din nou restricţiile, pe fondul creşterii numărului de contaminări

Conform Biroului australian de Meteorologie vulcanul subacvatic intrat în erupţie este Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, aflat la 65 de kilometri nord de Nuku’alofa. Erupţia a început la ora 04:10 GMT şi a provocat un val tsunami de 1,2 metri. Agenţia a precizat că va continua să monitorizeze situaţia. Nu au fost emise alerte de tsunami care vizează Australia.

Valuri tsunami de 83 de centimetri au fost observate la Nuku’alofa dar şi la Pago Pago (capitala insulelor Samoa americane), conform Centrului de avertizare de tsunami din Pacific.

Citește și : Lituania nu va prelungi starea de urgenţă; Afluxul de migranţi dinspre Belarus s-a oprit

Insulele Fiji au emis la rândul lor o avertizare de tsunami, solicitându-le locuitorilor să nu se apropie de ţărm „din cauza curenţilor puternici şi a valurilor periculoase”.

Ulterior, avertizarea de tsunami pentru Samoa a fost retrasă.