DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat miercuri că insula nu va accepta un acord politic de tipul „o ţară, două sisteme” cu China şi că negocierile între China şi Taiwan trebuie să se facă de la guvern la guvern, informează Reuters, potrivit agerpres.

Formula „o ţară, două sisteme” fusese utilizată de fostul lider chinez Deng Xiaoping în 1997 în aşteptarea retrocedării Hong Kong-ului de către Regatul Unit Chinei pentru a explica posibila reintegrare a teritoriului britanic în regimul comunist chinez, cu menţinerea sistemului său capitalist.


Citește și : Jeremy Hunt: Premierul May va găsi o cale de a trece prin parlament acordul referitor la Brexit

Tsai Ing-wen a reacţionat astfel la afirmaţia preşedintelui chinez Xi Jinping, care a declarat miercuri că nimeni nu poate schimba faptul că Taiwanul face parte din China şi că popoarele de pe cele două maluri ale strâmtorii Taiwan trebuie să caute „reunificarea”.

Preşedinta taiwaneză a cerut Chinei să înţeleagă gândirea şi necesităţile taiwanezilor.

În cursul discursului său de marţi cu ocazia Anului Nou, Tsai Ing-wen a declarat că China trebuie să utilizeze mijloace paşnice pentru a rezolva diferendul său cu Taiwanul şi să respecte valorile democratice ale insulei.

Citește și : Explozie într-un bloc de locuinţe în Rusia: bilanţul a crescut la 21 de morţi