DISTRIBUIȚI
ABC

Şefa reţelei publice australiene ABC, Ita Buttrose, a declarat vineri că percheziţia poliţiei la sediul instituţiei pe care o conduce, pentru publicarea unei anchete jurnalistice, a fost „clar” ţintită „să intimideze”, transmite EFE, potrivit agerpres.

Raidul a fost legat de scurgerea şi folosirea a sute de documente privind presupuse crime comise de forţele de elită australiene desfăşurate în Afganistan, care au dus inclusiv la moartea unor copii, în aşa-numitul „Dosar Afgan” difuzat de televiziunea în cauză în 2017.


Citeşte şi: Theresa May îşi depune demisia oficială

Percheziţia a avut loc miercuri, la o zi după ce poliţia a percheziţionat de asemenea locuinţa jurnalistei grupului News, Annika Smethurst, în urma unui articol publicat în 2018 despre o presupusă propunere pentru acordarea de puteri sporite unei agenţii de spionaj cibernetic.

„Raidurile făcute două zile la rând la două instituţii de presă sunt un semnal puternic asupra consecinţelor negative pentru mediile de comunicare care fac incomodă viaţa politicienilor şi autorităţilor de reglementare expunând colţurile întunecate şi făcându-i pe cei aflaţi la putere să dea explicaţii”, a afirmat Buttrose într-un comunicat.

Preşedinta ABC a spus, după ce s-a întâlnit joi seara cu ministrul Comunicaţiilor, Paul Fletcher, că a cerut fără succes garanţii că televiziunea publică nu va mai fi supusă unui raid asemănător.

„Voi lupta contra oricărei încercări de a reduce la tăcere televiziunea publică sau de a interfera cu obligaţiile acesteia faţă de public”, a subliniat Buttrose.

Citeşte şi: Canada anunţă când vor începe audierile în procesul de extrădare al directoarei de la Huawei

Premierul australian, Scott Morrison, a susţinut legalitatea percheziţiilor, dar a disociat guvernul său de acţiunile poliţiei, asigurând în acelaşi timp că respectă libertatea presei.

Acţiunea poliţiei a fost criticată de sindicatul presei, care a denunţat faptul că raidurile încearcă „să-i vâneze pe cei care dezvăluie ceea ce guvernele fac în secret în numele nostru, dar şi să evite ca mass-media să scoată la lumină acţiunile guvernului”.

Australia dispune din 2014 de o serie de legi care incriminează divulgarea de informaţii legate de interese de stat, introducând noi delicte de spionaj şi permiţând, printre altele, accesul la metadatele cetăţenilor.