DISTRIBUIȚI
A Ukrainian serviceman looks on at a position, as Russia's attack on Ukraine continues, in Luhansk Region, Ukraine April 26, 2022. REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend asupra centralei nucleare din Zaporojie, sudul Ucrainei, ceea ce a suscitat îngrijorarea comunităţii internaţionale cu privire la o eventuală catastrofă nucleară, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Confruntări violente au fost semnalate în localităţile din prima linie din apropierea oraşului Doneţk (est), unde oficialii ucraineni afirmă că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra zonei miniere Donbas.


Citeşte şi: FBI percheziţionează PALATUL lui Trump din Florida – Black News

‘Situaţia în regiune este tensionată – bombardamentele sunt constante de-a lungul întregii linii a frontului… Inamicul foloseşte, de asemenea, foarte mult atacurile aeriene’, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, pentru televiziunea ucraineană.

‘Inamicul nu are succes. Regiunea Doneţk rezistă’, susţine el.

În jurul Harkovului, în nord-est, forţele ucrainene au preluat controlul asupra localităţii Dovghenke, de unde i-au alungat pe ocupanţii ruşi, înaintând acum spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici într-un video postat pe YouTube.

‘Situaţia este foarte interesantă pe teren. Forţele ucrainene înaintează cu mare succes. Încercările Rusiei de a recâştiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea în cele din urmă să încercuiască’ trupele ruse, a spus el, referindu-se probabil la zona Harkovului.

În sud-est, podul-cheie Antonovski peste fluviul Nipru în regiunea Herson, a fost din nou vizat de forţele ucrainene care încearcă să perturbe liniile de aprovizionare ruseşti.

Iuri Sobolevski, adjunctul şefului ucrainean al consiliului regional Herson, înlăturat din funcţie de forţele de ocupaţie ruse, a declarat pe Telegram că podul a fost grav avariat după ‘acţiunile din timpul nopţii’.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.

Rusia a continuat să se concentreze pe întărirea poziţiilor sale defensive în sudul Ucrainei în weekend, desfăşurând în acelaşi timp atacuri asupra poziţiilor Kievului în regiunea Doneţk (est), indică marţi Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic privind evoluţia situaţiei pe frontul din Ucraina.

Citeşte şi: Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl – Black News

Bahmut a fost cea mai de succes axă a Moscovei în Donbas (estul Ucrainei) în ultimele 30 de zile, Rusia a reuşit să avanseze doar aproximativ 10 km (6 mile) în regiune, indică ministerul citat.

‘În alte sectoare din Donbas, unde forţele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană, trupele sale nu au câştigat mai mult de 3 km în această perioadă de 30 de zile, mult mai puţin decât era planificat’, se mai spune în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.