DISTRIBUIȚI
Yahoo News Malaysia

Trupele mareşalului libian Khalifa Haftar au preluat marţi controlul asupra oraşului strategic Sirte de pe coasta Mediteranei, în timp ce forţele Guvernului de Uniune Naţională (GNA) au anunţat că se retrag din acest oraş pentru a evita o baie de sânge, transmite agenţia Reuters, scrie agerpres.

Cucerirea oraşului Sirte este o victorie importantă pentru mareşalul Haftar, omul forte din estul Libiei, care din luna aprilie desfăşoară o intensă campanie militară pentru cucerirea capitalei Tripoli, unde se află Guvernul de Uniune Naţională (GNA) condus de premierul Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU.


Citește și : NATO îşi va retrage ‘temporar’ o parte din personalul său din Irak

Avansul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL) conduse de Haftar survine în timp ce Turcia pregăteşte trimiterea de experţi şi consilieri militari în sprijinul forţelor GNA, în contextul în care creşte implicarea internaţională în conflictul libian.

Oraşul Sirte se afla sub controlul forţelor loiale guvernului GNA de când grupări jihadiste ale Statului Islamic au fost alungate de acolo în 2016 cu sprijinul unor raiduri aeriene americane. Forţa de Protecţie a oraşului Sirte a anunţat marţi că se retrage pentru a evita o vărsare de sânge în rândul civililor, acuzând trupele lui Haftar că au incendiat locuinţe şi s-au dedat la jafuri după ce au pătruns în oraş.

Citește și : Putin, în vizită miercuri în Turcia, anunţă Kremlinul

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.