DISTRIBUIȚI

Danemarca a anunţat luni că îşi va retrimite personalul militar la baza irakiană al-Asad la 1 martie pentru a relua instruirea forţelor de securitate irakiene în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Statul nordic membru al NATO a retras lua trecută majoritatea celor 130 de militari staţionaţi la baza Al-Asad ca urmare a unor preocupări privind securitatea în urma unui atac cu rachete iraniene lansat asupra bazei pe 8 ianuarie.


Citește și : Belgia suspendă procedura de extrădare în Spania a lui Puigdemont

Forţele daneze staţionate la bază fac parte din coaliţia internaţională care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi Siria.

Ministerul danez al Apărării a precizat luni că situaţia securităţii nu este acum diferită de cea dinaintea atacului, motiv pentru care a considerat că soldaţii danezi pot reveni la bază.

”În lupta împotriva terorii, este important ca Irakul să nu devină din nou un focar al recrutării şi antrenării teroriştilor”, a declarat ministrul danez al Apărării, Trine Bramsen, potrivit unui comunicat.

”De aceea, este important să reluăm instruirea personalului de securitate irakian, astfel încât, pe termen lung, să poată asigura securitatea în Irak”, a adăugat Bramsen.

Citește și : UE prelungeşte sancţiunile împotriva Belarusului