DISTRIBUIȚI
Twitter

Trupele guvernului etiopian au preluat controlul într-un oraş-cheie din regiunea nordică Tigray cu ajutorul forţelor aliate din Eritreea, au declarat marţi surse citate de DPA, potrivit agerpres.

Conducerea militară a rebelilor din Tigray şi un lucrător umanitar al Naţiunilor Unite au conformat pentru DPA cucerirea oraşului Shire de către soldaţi ai guvernului central şi forţe eritreene.


Citeşte şi: Iranienii îşi fac abonamente la Starlink pentru a scăpa de restricţiile la internet – Black News

Shire este un oraş universitar, deţine un aeroport şi se află la o intersecţie strategică ce i-ar putea permite armatei etiopiene să câştige un acces mai larg în alte zone din Tigray, precum oraşele Axum şi Adwa, sau chiar capitala regională Mekelle.

Guvernul etiopian a declarat că vrea să captureze aeroporturile din regiune astfel încât să poată organiza livrarea de ajutoare umanitare, deşi aceasta ar oferi de asemenea armatei un mare avantaj în lupta împotriva forţelor rebele din Tigray.

La Geneva, noul Înalt Comisar PNU pentru drepturile omului, Volker Türk, s-a declarat preocupat de efectele loviturilor aeriene în regiunea Tigray, afirmând că acestea au exacerbat impactul ostilităţilor asupra civililor.

Relatări din regiune de la sfârşitul lui august au făcut ‘clar că bilanţul victimelor civile este absolut uluitor’, a spus Türk, precizând că printre cei decedaţi se numără şi un membru al organizaţiei de asistenţă Comitetul Internaţional de Salvare.

‘În mijlocul unei situaţii umanitare sumbre, acest lucru este complet inacceptabil. Sunt de asemenea profund tulburat de riscul semnificativ de escaladare în lumina continuării mobilizării masive de soldaţi şi luptători de către diferite părţi în conflict’, a adăugat el.

Türk a mai notat că atacurile nediscriminatorii sau deliberate vizând civili sau obiective civile echivalează cu crime de război, şi a făcut apel la toate părţile în conflict să înceteze ostilităţile.

Din noiembrie 2020, guvernul central de la Addis Abeba este angajat în lupte grele cu rebelii din Frontul de eliberare a poporului din Tigray. Conflictul a sfâşiat ţara, a doua cea mai populată din Africa, a provocat o situaţie umanitară gravă în nord, a destabilizat Cornul Africii şi a condus la acuzaţii de atrocităţi.

Citeşte şi: Israelul CRITICĂ decizia Australiei de a nu mai recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a sa; Autoritatea Palestiniană o salută – Black News

Potrivit OMS, în jur de 5,2 milioane din cei 7 milioane de locuitori din Tigray sunt dependenţi de ajutor umanitar.

Părţile beligerante au convenit recent să poarte negocieri de pace sub egida Uniunii Africane. Acestea urmau să aibă loc în Africa de Sud la data de 8 octombrie, dar au fost amânate pe termen nedefinit.