DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump şi-a întrebat consilierii pe politică externă, în august 2017, despre posibilitatea invadării Venezuelei, în timpul unei întâlniri despre sancţiuni diplomatice pe care SUA urma să le impună guvernului autoritar de la Caracas, conform unui oficial al administraţiei familiar cu situaţia, scrie CNN, potrivit news.ro.

Consilierii lui Trump, printre care şi cel pe securitate naţională de la acea vreme, HR McMaster, l-au îndemnat pe preşedinte să nu ia o astfel de măsură, avertizându-l că ar putea avea consecinţe nedorite şi explicându-i că aliaţii SUA din regiune sunt ferm împotriva unor astfel de acţiuni.


Citeşte şi: Lech Walesa se alătură protestatarilor din Polonia

Oficialul a notat şi că „nu exista un plan pentru un atac militar” şi consideră că aceste comentarii reprezentau doar gândurile lui Trump „spuse cu voce tare”.

În următoarele luni, Trump a continuat să susţină această posibilitate în faţa liderilor din America Latină, inclusiv în timpul unei întruniri ONU, dar ei şi-au arătat opoziţia faţă de o astfel de decizie.

Citeşte şi: La fiecare trei zile, un militant al drepturilor omului este asasinat în Columbia

Comentariile private ale lui Trump către consilierii săi au fost făcute publice prima dată de Associated Press, la o zi după ce preşedintele a declarat că nu exclude „o opţiune militară” împotriva Venezuelei.

Venezuela a fost un element cheie al politicii administraţiei lui Trump faţă de America Latină, SUA impunând numeroase sancţiuni împotriva guvernului preşedintelui Nicolas Maduro, la care au făcut apel să permită organizarea unor alegeri libere şi corecte.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro le-a cerut miercuri forţelor armate să fie pregătite, după apariţia unor informaţii de presă în SUA conform cărora preşedintele american Donald Trump a luat în considerare vara trecută posibilitatea de a invada Venezuela, transmite AFP, conform agerpres.

„Nu puteţi lăsa garda jos nicio secundă, deoarece noi apărăm cel mai esenţial drept obţinut de naţiunea noastră în toată istoria, cel de a trăi în pace”, a declarat Maduro în cadrul unei ceremonii militare.

Maduro a invocat informaţii transmise de postul american de televiziune CNN, care citează un înalt responsabil al administraţiei americane, conform cărora Trump şi-a întrebat consilierii de politică externă în august 2017, în cadrul unei reuniuni privind sancţiunile impuse Venezuelei de Washington, despre posibilitatea de invada această ţară.

Consilierii au respins cu fermitate această idee, la fel şi oficiali latino-americani cu care Trump a vorbit de asemenea, conform CNN.

Potrivit lui Maduro, chiar înainte ca Trump să îşi întrebe consilierii, responsabili ai opoziţiei venezuelene s-au deplasat la Casa Albă.

„Este acest lucru o coincidenţă? Nu, nu este o coincidenţă”, a spus Maduro, adăugând că aceste informaţii de presă confirmă convingerea că Washingtonul ia în considerare un atac militar asupra Venezuelei pentru a pune mâna pe rezervele sale de petrol.

„O intervenţie a puterii Statelor Unite nu va fi niciodată o soluţie la problemele Venezuelei, niciodată. Însă forţele noastre armate au responsabilitatea de a fi pregătite să apere teritoriul naţional”, a insistat el.

La rândul său, Diosdado Cabello, preşedintele Adunării Naţionale Constituante care guvernează Venezuela din august 2017, a anunţat o anchetă pentru ‘trădare de patrie’ împotriva unor opozanţi care „au cerut o intervenţie militară”.