DISTRIBUIȚI
Politico
Russia's President Vladimir Putin (L) and US President Donald Trump talk as they attend the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) leaders' summit in the central Vietnamese city of Danang on November 11, 2017. / AFP PHOTO / SPUTNIK / Mikhail KLIMENTYEV (Photo credit should read MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că doreşte să organizeze summitul G7 după alegerile prezidenţiale din Statele Unite din noiembrie, reafirmându-şi de asemenea intenţia de a include şi alţi lideri, relatează marţi France Presse, potrivit agerpres.

„Sunt mult mai înclinat să o fac după alegeri”, a declarat locatarul Casei Albe, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a clubului celor mai industrializate şapte ţări de pe planetă (Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite).


Citește și: Se îngroașă gluma în Belarus (VIDEO)! Un protestatar a fost UCIS de un dispozitiv exploziv!

„Ar fi trebuit să o facem în septembrie”, dar „i-am spus echipei mele ieri +de ce să nu o facem după alegeri+”, pentru a avea „un pic mai mult timp să ne gândim la asta pentru că este foarte important”, a adăugat el în cadrul conferinţei sale de presă zilnice consacrate epidemiei de coronavirus.

Preşedintele american dorea iniţial să organizeze un summit G7 în iunie la Washington, dar cancelarul german Angela Merkel a refuzat din cauza epidemiei.

El a amânat apoi summitul până în septembrie, în speranţa de a-l face un simbol al revenirii la normalitate înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Citește și: LOCKDOWN la Casa Albă: Trump a ieșit brusc din conferința de presă!

În iunie, el şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a invita şi alţi lideri, precum preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost exclus în 2014 din ceea ce era atunci G8 pentru a fi anexat peninsula ucraineană Crimeea.

„Vom invita nişte persoane care nu sunt membre ale G7”, a confirmat luni locatarul Casei Albe. „Unele dintre ele au fost deja de acord”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.