DISTRIBUIȚI
Newsweek

O comisie a Congresului Statelor Unite îl investighează pe preşedintele Donald Trump în legătură cu un posibil conflict de interese legat de cheltuielile militare de la un aeroport din Scoţia, din apropierea unui complex de golf aflat în proprietatea sa, transmite Reuters, potrivit news.ro .

Comisia pentru Supraveghere şi Reformă din Camera Reprezentanţilor afirmă că cheltuielile de la aeroportul Prestwick ”au crescut substanţial” de când Trump a devenit preşedinte.


Citește și : Rusia acuză Facebook şi Google că au distribuit de reclame electorale în ziua alegerilor

Aeroportul Prestwick a fost în pericol să fie închis din cauza datoriilor mari.

Se spune că aeroportul are o importanţă majoră pentru afacerea lui Trump, care la rândul ei înregistrează pierderi.

Acuzaţiile comisiei sunt incluse într-o scrisoare adresată Pentagolului, care este datată în iunie dar care a fost făcută publică pe site-ul Politico abia vinerea trecută.

În scrisoare, comisia cere acces la toate comunicările care au avut loc între Departamentul pentru Apărare şi Trump Turnberry, precum şi orice fel de date financiare asociate.

Potrivit diverselor informaţii apărute în presa americană, departamentul nu a răspuns încă solicitărilor comisiei.

De asemenea, Pentagonul nu a comentat în mod direct în legătură cu această investigaţie şi nici Organizaţia Trump.

Scrisoarea, semnată de preşedintele democrat al comisiei, Elijah Cummings, a fost adresată Secretarului Apărării de la acea dată, Patrick Shanahan.

Citând date ale Agenţiei de Logistică pentru Apărare, scrisoarea afirmă că armata SUA a făcut 629 de comenzi de achiziţii de carburant la aeroport, totalizând 11 milioane de dolari (9 milioane de lire sterline), începând din octombrie 2017.

Citește și : Examenul lui Putin! Urnele de la alegerile locale din Rusia s-au închis

Totodată, comisia mai acuză că personal militar american a beneficiat de camere la preţuri reduse şi la acces gratuit la terenurile de golf ale lui Trump.

”Având în vedere participaţia deţinută de preşedinte la terenurile de golf din Scoţia, aceste informaţii ridică semne de întrebare legate de posibilele venituri încasate de preşedinte de la guvernul american sau guverne străine, cu încălcarea Constituţiei, ceea ce provoacă întrebări legate de conflicte grave de interese”, se arată în scrisoare.

Aeroportul Prestwick, situat la sud de Glasgow, se află la aproximativ 20 de mile (30 de kilometri) la nord de Trump Turnberry.

Guvernul scoţian a cumpărat aeroportul în 2013, pentru 1 liră sterlină, când acesta era în pericol să fie închis.

În iunie, aeroportul a fost scos la vânzare, dar niciun cumpărător nu şi-a exprimat interesul.

Pe fondul datoriilor în creştere, aeroportul şi-a redus tarifele, pentru a continua să funcţioneze.

Guvernul scoţian a fost criticat în 2017, când staţiunea Turnberry a beneficiat de o facilitate fiscală. Ulterior în acel an, reglementările au fost modificate, iar terenul de golf nu s-a mai încadrat.

Răspunzând la cele mai recente acuzaţii, guvernul scoţian a explicat că aeroportul Prestwick operează în termeni comerciali şi în apropiere de ministere.