DISTRIBUIȚI
AFP

Un ales democrat din Congresul american a depus plângere vineri împotriva lui Donald Trump, a doua care îl vizează pe fostul preşedinte, pentru că a „incitat un atac asupra Capitoliului” al susţinătorilor săi pe 6 ianuarie, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Incapabil să accepte înfrângerea, Donald Trump a purtat un război deschis împotriva transferului paşnic al puterii” către Joe Biden, a scris Eric Swalwell, ales în Camera Reprezentanţilor.


Citește și : Praga şi Ministerul Muncii din Cehia au fost atacate cibernetic

„El şi-a minţit fără încetare susţinătorii afirmând că alegerile le-au fost furate”, a adăugat el, „şi în cele din urmă a făcut apel la suporterii săi să vină la Washington” pentru o manifestaţie pe 6 ianuarie.

Într-un lung discurs susţinut în faţa Casei Albe, Donald Trump le-a spus atunci miilor de manifestanţi: „Luptaţi-vă ca nişte diavoli”.

Eric Swalwell îi vizează de asemenea în plângerea sa, depusă la un tribunal din Washington, pe fiul miliardarului Donald Trump Jr., pe avocatul său Rudolph Giuliani şi pe alesul republican din Camera Reprezentanţilor Mo Brooks.

Toţi au luat cuvântul în cadrul aceleiaşi reuniuni.

„Acuzaţii au adunat, inflamat şi încurajat mulţimea agresivă şi, din acest motiv, sunt în întregime responsabili pentru pagubele şi distrugerea care au urmat”, a notat el.

Un purtător de cuvânt al lui Donald Trump, Jason Miller, a reacţionat printr-un comunicat în Washington Post, calificându-l pe Eric Swalwell drept „un nimeni fără credibilitate”.

Un alt ales din Camera Reprezentanţilor, Bennie Thompson, a depus o plângere la jumătatea lunii februarie.

Cinci persoane, printre care şi un poliţist din Poliţia Capitoliului, au murit în acest asalt asupra sediului Congresului în momentul în care aleşii urmau să certifice victoria democratului Joe Biden împotriva lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Acuzat de „incitare la insurecţie” pentru că şi-a chemat susţinătorii să meargă peste Congres, Donald Trump a fost achitat de Senat pe 13 februarie.

Citește și : Ţara ‘ARDE’ şi regina ADOPTĂ doi câini de rasă: ‘Ei NU FUG în America să dea interviuri!’

El nu a acceptat niciodată rezultatul alegerilor prezidenţiale, afirmând fără niciun fundament că înfrângerea sa a fost provocată de fraude masive, notează AFP.

Deşi a votat pentru achitarea fostului preşedinte în Senat, întrucât considera că acesta nu avea competenţa de a-l judeca după încetarea mandatului, puternicul lider al republicanilor Mitch McConnell a declarat el însuşi atunci că drumul acţiunilor judiciare împotriva lui Trump rămâne încă deschis.