DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri că probabil va asista la un turneu de sumo cu ocazia apropiatei sale vizite în Japonia, la sfârşitul lunii mai, pentru a se întâlni cu noul împărat Naruhito, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Vom merge probabil să asistăm la un turneu de sumo”, a declarat Donald Trump primindu-l pe prim-ministrul nipon, Shinzo Abe, în Biroul Oval. „Vom înmâna trofeul învingătorului”, a adăugat el, surâzător.


Citește și : Rusia va restabili livrările de ţiţei către Europa prin conducta Druzhba în două săptămâni

Întrebat despre negocierile comerciale în curs cu Japonia, Donald trump s-a arătat oarecum optimist. „Cred că ar putea merge foarte repede”, a afirmat el.

Sumo, ale cărui origini sunt vechi de peste 2.000 de ani şi conservă numeroase ritualuri religioase shinto, traversează o perioadă agitată.

Unul dintre cei mai mari campioni ai acestui sport, Harumafuji, a fost nevoit să pună capăt carierei sale după ce a agresat un adversar în cursul unei petreceri cu alcool. Scandalul, cu un ecou uriaş în Japonia, a redeschis cicatricile acestei lumi pline de constrângeri, zguduită deja în ultimii ani de acuzaţii de abuzuri fizice, pariuri ilegale şi legături cu crima organizată.

Pe de altă parte, Donald Trump a confirmat că va juca golf din nou, sâmbătă, la periferia Washingtonului, cu premierul Shinzo Abe. „Sunt nerăbdător să jucăm iarăşi împreună”, i-a răspuns vizitatorul.

Citește și : Cel puţin zece civili, ucişi în raiduri aeriene efectuate în provincia siriană Idleb