DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump s-a felicitat din nou duminică pentru discuţiile în curs de desfăşurare privind pacea în Afganistan, asigurând că atât negocierile cu guvernul afgan cât şi cele cu talibanii sunt pozitive, informează AFP, potrivit agerpres.

„Avem discuţii foarte bune cu talibanii. Avem discuţii foarte bune cu guvernul afgan” în încercarea de a pune capăt conflictului declanşat în 2001, a declarat Trump jurnaliştilor la New Jersey, reiterând declaraţiile făcute vineri.


Citește și : Manifestaţii în Kashmirul indian, unde autorităţile reimpun restricţii slăbite anterior

Vineri, preşedintele american a discutat la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, cu mai mulţi înalţi oficiali, printre care ministrul apărării Mark Esper, secretarul de stat Mike Pompeo şi şeful statului major, generalul Joseph Dunford.

Această întâlnire a avut loc la câteva zile după încheierea celei mai recente runde de negocieri dintre SUA şi talibani, care a avut loc la Doha.

Mai multe surse americane au lăsat să se înţeleagă în ultimele zile că un acord între Washington şi talibani ar putea fi iminent. Mai sunt însă de reglementat câteva aspecte, iar Zalmay Khalilzad ar putea să se deplaseze din nou în regiune în următoarele zile pentru a finaliza negocierile.

La încheierea ultimei runde negocieri, el a informat că echipele de negociere s-au concentrat pe „detalii tehnice” şi că au fost „productive”.

Citește și : Protest pasnic urias la Hong Kong: sute de mii de manifestanţi au ieșit pe străzi

Discuţiile directe dintre talibani şi americani au început în urmă cu un an.

SUA intenţionează să îşi reducă prezenţa militară în Afganistan, unde are 14.000 de soldaţi.

Ceea ce urmăreşte cu precădere Washingtonul este încheierea unei război costisitor. Preşedintele Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că doreşte „să aducă băieţii acasă”.