DISTRIBUIȚI
The Seattle Times

Preşedintele american Donald Trump a mărturisit miercuri că nu-l cunoaşte „prea bine” pe ambasadorul Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, la câteva ore după ce acesta a fost audiat în Congres în cadrul procedurii de destituire lansate împotriva şefului statului, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Nu-l cunosc prea bine. Nu am vorbit prea mult cu el”, a declarat Trump în grădina Casei Albe, înainte de o deplasare în Texas.


Citește și : Explozie într-o fabrică de artificii din Italia – Cel puţin trei morţi

„Nu-i un om pe care să-l cunosc bine”, a insistat el. Sondland „a susţinut la început alţi candidaţi, nu pe mine”, a spus Trump, referindu-se la alegerile primare republicane din 2016.

Totuşi, într-un mesaj pe Twitter din 8 octombrie, Donald Trump părea mai puţin distant faţă de Gordon Sondland, un bogat om de afaceri pe care chiar el l-a numit ambasador şi care a donat un milion de dolari comitetului de nominalizare a lui actualului preşedinte. „Mi-ar plăcea foarte mult ca ambasadorul Sondland, care este cu adevărat un om de bine şi un mare american, să depună mărturie”, a transmis atunci Trump.

Miercuri, el a citit în faţa reporterilor din nişte note scrise de mână care demonstrează, a susţinut el, că nu i-a cerut niciodată nimic omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în legătură cu rivalul său democrat Joe Biden.

Gordon Sondland „a avut o convorbire foarte scurtă cu mine”. „A spus doar atât: ce doriţi? Şi iată răspunsul meu. Sunteţi gata? Camerele sunt pornite? ‘Nu vreau nimic’. Asta i-am spus. Am spus de două ori”, a explicat Trump.

„Nu vreau nimic. Nu vreau nimic. Nu vreau favoare contra favoare. Spuneţi-i preşedintelui Zelenski să facă ce este bine. Este ultimul cuvânt din partea preşedintelui Statelor Unite” – se putea citi pe notiţele prezentate de Trump, potrivit AFP.

Citește și : Trump afirmă că nu a condiţionat acordarea asistenţei financiare destinate Ucrainei

Audiat în cadrul procedurii de destituire lansate de democraţii din Congres, o anchetă menită a stabili dacă Trump a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru câştiguri politice personale, ambasadorul Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană a declarat miercuri că a dat curs „ordinelor” primite de la preşedinte în dosarul ucrainean.

Procedura de „impeachment” împotriva lui Trump a fost decisă după ce un „avertizor de integritate” a determinat publicarea conţinutului unei discuţii telefonice între preşedintele american şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski din 25 iulie, în cadrul căreia Trump i-a cerut interlocutorului să îl ancheteze pe Joe Biden, democrat bine plasat în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2020, în legătură cu activităţile din Ucraina ale fiului său Hunter Biden, care a fost membru în consiliul de supraveghere al companiei de gaz Burisma.