DISTRIBUIȚI

Președintele SUA, Donald Trump, susține că „nu are nimic de ascuns” de procurorul special Robert Mueller, care coordonează investigațiile privind ingerinţele Rusiei în campania electorală şi afirmă că a încurajat oficialii de la Casa Albă să coopereze cu anchetatorii, potrivit mediafax.

Într-o serie de mesaje postate duminică pe Twitter, Trump a criticat dur cotidianul The New York Times pentru un articol în care se relatează că Don McGahn, consilier legal la Casa Albă, a cooperat considerabil și în mod voluntar cu procurorul Mueller, oferind elemente importante anchetatorilor care încearcă să stabilească dacă președintele SUA a obstrucționat sau nu justiția.


Citește și : Israelul a închis un punct de trecere a frontierei cu Fâşia Gaza destinat pietonilor

Trump a reacționat dur la articolul publicat de cotidianul american, acuzând The New York Times că încearcă să inducă ideea falsă că McGahn ar fi acționat împotriva președintelui.

„I-am permis lui și altora să depună mărturie – Nu eram obligat, nu am nimic de ascuns și am cerut transparență totală pentru ca această dezgustătoare vânătoare de vrăjitoare să se încheie”, a transmis Trump pe Twitter.

Citând mai mulți foști și actuali oficiali de la Casa Albă, The New York Times, a relatat că McGahn a oferit inclusiv unele informații despre care anchetatorii nu ar fi avut cum altfel să afle.

McGahn a oferit detalii despre acțiunile și afirmațiile lui Trump în legătură cu ancheta privind ingerințele Rusiei, demiterea directorului FBI James B. Comey și tentativele de a provoca demiterea procurorului special Robert S. Mueller.

În cursul interviurilor cu anchetatorii, McGahn le-a spus anchetatorilor că nu l-a văzut niciodată pe Trump să încalce limitele puterilor sale legale.

Citește și : Milioane de musulmani au început duminică marele pelerinaj la Mecca

Jurnaliștii New York Times afirmă în articol că este neobișnuit ca un avocat să ofere atât de multe investigatorilor care îl cercetează pe clientul său, adăugând că acest lucru se poate explica parțial prin faptul prima echipă de consilieri legali ai președintelui Trump au decis că ar fi mai bine ca oficialii să coopereze în totalitate cu anchetatorii.

Pe de altă parte, cooperarea lui McGahn ar putea să fi fost motivată și de teama că ar putea fi scos vinovat pentru posibile acțiuni de obstrucționare a justiției, afirmă jurnaliști, citând apropiați ai lui McGahn.