DISTRIBUIȚI
President Trump smiles after signing an Executive Order to make it easier for Americans to buy bare-bone health insurance plans and circumvent Obamacare rules. REUTERS/Kevin Lamarque

Administraţia americană a lui Donald Trump a anunţat suprimarea unui mecanism de subvenţionare creat prin legea sănătăţii a lui Barack Obama care servea la scăderea preţurilor asigurărilor de sănătate a celor mai săraci americani, relatează AFP.

Preşedintele american s-a resemnat să adopte calea reglementării după ce s-a lovit de un impas în Congres, care s-a dovedit incapabil să adopte o abrogare a acestei legi-far democrate a preşedintelui Obama, „Obamacare”.


Departamentul american al Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul unui dispozitiv care îi compensa pe asigurătorii privaţi cu până la şapte miliarde de dolari în 2017 şi zece miliarde de dolari prevăzuţi în 2018, sume a căror dispariţie ar putea să fie resimţite acut de către asiguraţi.

Însă nu se ştia de când intră această măsură în vigoare şi dacă tarifele din 2018 ale asigurărilor vor fi afectate.

”În loc să încerce să scadă costurile îngrijirilor (de sănătate) ale americanilor, s-ar spune că preşedintele Trump va creşte unilateral preţul primelor de asigurare”, au denunţat şefii opoziţiei democrate în Congres Chuck Schumer şi Nancy Pelosi.

”Trump va încerca să se debaraseze de legea sănătăţii a lui Obama, însă lui îi revine întreaga responsabilitate şi va plăti preţul”, au subliniat ei.

Miliardarul republican subliniază că Obamacare – o reformă scumpă, dar care a permis reducerea la un nivel istoric de mic al numărului americanilor fără asigurare de sănătate – se va surpa sub propria greutate, criticând mai ales creşterea preţurilor asigărilor persoanelor care se asigură în mod individual şi nu prin intermediul unui angajator.

Aceasta categorie reprezintă o minoritate a populaţiei, însă aceste asigurări sunt afectate de facto de creşteri importante de mai mulţi ani, deoarece Obamacare le-a impus asigurătorilor noi reglementări, care îi obligă să acopere un număr mai mare de îngrijiri medicale de bază.

„Obamacare s-a dovedit a fi o lege complet defectuoasă”, a declarat preşedintele republican al camerei Reprezentanţilor Paul Ryan.

”Camera (Reprezentanţilor) îşi va continua activitatea împreună cu administraţia Trump cu scopul de a îmbunătăţi sistemul”, a adăugat el.

În opinia democraţilor este vorba nici mai mult nici mai puţin decât despre o sabotare prin mici atingeri a infrastructurii înfiinţate prin Obamacare. Ei denunţă o destrămare motivată de motive politice.

Donald Trump a semnat tot joi, un decret care deschide calea introducerii unor asigurări scutite de reglementările Obamacare, potenţial de o calitate mai slabă şi deci mai ieftine, de către companii private de asigurări.

Această decizie nu ar urma să afecteze piaţa pe termen scurt, însă sporeşte incertitudinea în acest sector, care nu mai ştie cum va evolua, de la un an la altul, mediul reglementărilor.