DISTRIBUIȚI
TWITTER

Preşedintele american Donald Trump a suferit marţi o înfrângere usturătoare din partea alegătorilor republicani în Alabama, care nu l-au votat pe candidatul său în alegerile primare pentru Senat, un scrutin cu consecinţe la nivel naţional, relatează AFP.

Locatarul Casei Albe l-a susţinut pe senatorul în exerciţiu Luther Strange, susţinut de asemenea de greii partidului, însă republicanii l-au preferat pe magistratul ultraconservator controversat Roy Moore, potrivit proiecţiilor presei americane.


În jumătate din secţiile de votare el a obţinut 57% din voturi.

Paradoxul acestui scrutin este faptul că reprezentanţi ai ”trumpismului” îl susţineau pe judecătorul Moore, în frunte cu Steve Bannon, fostul consilier al preşedintelui, dat afară în august de la Casa Albă şi care şi-a dat drept misiune salvarea ”trumpismului original” de la o deviaţie a republicanilor tradiţionali.

Miliardarul, care se lăuda până acum că a contribuit la mai multe victorii în alegeri legislative parţiale, se află în poziţia de a fi pariat pe un ”loser”.

Scrutinul ilustrează totodată ameninţarea pe care o reprezintă o facţiune a lumii conservatoare, aflate în rzboi deschis cu establishmentul Partidului Republican.

Steve Bannon l-a declarat ca inamic pe liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell, fără care programul lui Donald Trump nu are nicio şansă să treacă. ”Ultraşi” ca Steve Bannon îi reproşează apropierea de lobbyşti şi ”elite” politico-economice, iar mai în general faptul că vrea să modereze ideile locatarului Casei Albe.

Anticipând, poate, această înfrângere, Donald Trump s-a întrebat cu voce tare dacă a făcut alegerea bună.

”Poate că am făcut o greşeală, ca să fiu cinstit”, a declarat el vineri, când a venit special de la Washington la un miting de susţinere.

”Dacă Luther nu câştigă (…), ei vor spune că preşedintele Statelor Unite nu a fost capabil să-şi facă candidatul să învingă. Este teribil pentru Trump, foarte jenant”, a spus el, imaginându-şi comentariile care i-ar fi adresate.

Însă a adăugat că ”dacă adversarul său învinge, voi face campanie pentru el ca niciodată”.